Najaktivnija zastupnica

Šuica u praznoj dvorani Europskog parlamenta u 38 minuta govorila 14 puta

Vijesti / Flash | 18. 04. 2014. u 13:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubravka Šuica iskoristila je posljednju plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu kako bi pojačala svoju statistiku i proglasila se najaktivnijom hrvatskom zastupnicom.

U sablasno praznoj dvorani, dok su svi drugi europarlamentarci bili na ručku, Šuica se u srijedu u 38 minuta za riječ javila 14 puta i govorila o 14 različitih tema. Dan prije, u utorak, u 51 minuti javila se za riječ o 14 drugih tema, piše Večernji list.

Fotografije snimljene u srijedu nešto prije 14 sati pokazuju da su od 766 zastupnika u dvorani bili prisutni samo Šuica i još dvoje-troje njezinih kolega iz HDZ-a.

''Mogu vam reći da se osjećam kao da sam u Zagrebu. Kao da sam predsjednik hrvatskog parlamenta. No dobro'', našalio se Jacek Protasiewicz, dopredsjednik EP-a koji je vodio ovaj dio sjednice.

''Morate znati da smo mi došli posljednji u ovaj parlament pa moramo malo više govoriti'', rekla je nasmijana Šuica.

''Zaista shvaćam da ste došli kasnije i, štoviše, da imate puno važnih stvari za reći. Zato cijenim vaše intervencije'', pristojno joj je uzvratio Protasiewicz.

Šuica je bila ponosna. I prije posljednje sjednice HDZ ju je predstavljao kao najaktivniji hrvatski glas u Europi.

“HDZ-ovci su najaktivniji hrvatski zastupnici u EP-u. Čak 360 različitih aktivnosti imala je Dubravka Šuica. Matematički rečeno, više od jedne na dan u mandatu”, pohvalio se HDZ na svojim web-stranicama.

Sada će broj biti još i veći, iako je Šuica do njega došla debatirajući praktički sama sa sobom.

''Javljala sam se u sklopu točke dnevnog reda u kojoj zastupnici mogu objašnjavati kako su glasovali. Malo drugih zastupnika to koristi, no ja se moram javljati jer je teško dobiti minutažu u raspravi uoči glasovanja'', objasnila nje Šuica.

U srijedu je govorila o temama od sigurnosti hrane i buke u zračnim lukama do plastičnih vrećica i zdravlja bilja. Najbitnija tema o kojoj su i ona i Andrej Plenković i Zdravka Bušić zaista imali što reći bila je direktiva o vraćanju otuđenih kulturnih dobara, u sklopu koje su spomenuli problem koji Hrvatska ima sa Srbijom.

No direktiva je nepovoljna za Hrvatsku jer ne regulira povrat dobara otuđenih prije 1993. godine, piše Večernji list.

Europarlamentarci su jučer morali isprazniti svoje urede u Strasbourgu jer je ovaj saziv EP-a završio s radom i svi se sada posvećuju kampanji za europske izbore.

''Idem po 100.000 preferencijalnih glasova. To mi je cilj'', otkrila je Ruža Tomašić (HSP AS), koja je lani u EP ušla uz pomoć oko 65.000 preferencijalnih glasova na listi HDZ-a.

Kaže da će voditi personaliziranu kampanju, bez drugih kandidata iz HDZ-a, a kreće iz Vukovara 29. travnja. No i Tomašić će u kampanji koristiti svoju statistiku: “U 10 mjeseci ušla sam među 30 posto najaktivnijih zastupnika”, piše u njezinu letku. Registrirala je i web-adresu biramruzu.com.

SDP-ovci su, pak, registrirali adresu mojaeuropa.eu jer će to biti slogan kampanje koju ponovno osmišlja agencija Bruketa i Žinić. Svaki kandidat s liste Kukuriku koalicije imat će neku svoju rečenicu o “mojoj Europi”.

''U mojoj Europi se glasuje za to da muškarci i žene imaju pravo na istu plaću za isti rad'', kaže Biljana Borzan

Kopirati
Drag cursor here to close