Sudu upućen odgovor NSRS-a na zahtjev Izetbegovića o referendumu u RS-u

Vijesti / Flash | 06. 09. 2016. u 14:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske uputila je danas Ustavnom sudu BiH odgovor na podneseni zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, od 24. kolovoza, kojim se od Ustavnog suda traži da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene Odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je 24. kolovoza od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o danu tog entiteta.

U odgovoru, čiji konačan tekst je jučer utvrdio skupštinski Odbor za ustavna pitanja, od Ustavnog suda BiH se traži da obaci Izetbegovićev zahtjev, te da ga oglasi nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim i da ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere, podsjeća se u priopćenju iz entitetskog parlamenta.

Tvrdi se da skupštinska odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine i traži se od Ustavnog suda BiH da naglasak stavi na stavljanje izvan snage Odluke Ustavnog suda BiH od 26. studenog 2015. godine, kojim je 9. proglašen neustavnim kao Dan RS-a.

Narodna skupština RS-a navodi ''da se ni ustavnim ni zakonskim rješenjima na kojima se zasniva Odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine, te da je stoga, podneseni zatjev sporan u proceduralno-pravnom smislu i istim se neutemeljeno problematizuje održavanje referenduma, što je potpuno neosnovano i neprihvatljivo''.

U odgovoru, koji je danas iz Narodne skupštine otpremljen Ustavnom sudu BiH, ističe se da je ''zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska'', kako je to navedeno u zahtjevu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ''isključivo politički, a ne pravni akt“.

Kopirati
Drag cursor here to close