Funkcionalni dijalog

Sudjelujte online u procesu programiranja i provedbe IPA-e II

Vijesti / BiH-EU | 23. 08. 2016. u 15:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za europske integracije BiH (DEI) je danas službeno predstavila i pokrenula web aplikaciju eKonsultacije u procesu programiranja i provedbe Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II), koja je razvijena u okviru projekta koji financira EU "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za sudjelovanje u političkom dijalogu sa civilnim društvom" (CBGI).

Ova web aplikacija omogućava zainteresiranim građanima, organizacijama civilnog društva i široj javnosti, da se putem interneta potpuno i pravovremeno informiraju o procesu planiranja, programiranja i provedbe IPA-e II, te daju svoje ideje i sugestije za unapređenje ovog procesa.

IPA II je novi instrument EU za pružanje pretpristupne pomoći u razdoblju 2014-2020. IPA II će dati financijsku i tehničku pomoć u provedbi reformi u okviru prethodno definiranih sektora koji obuhvaćaju područja poput demokracije i upravljanja, vladavine prava, rasta i konkurentnosti.

Ovakvim sektorskim pristupom promovira se strukturalna reforma koja će pomoći u transformaciji danog sektora i njegovom usklađivanju sa EU standardima. Njime se omogućava i prelazak ka bolje ciljanoj pomoći, čime se osigurava efikasnost, održivost i usmjerenost ka rezultatima.

"Budući da Direkcija za europske integracije BiH ima ulogu koordinatora procesa europskih integracija na razini države, kao i koordinatora između državnih institucija i entiteta, te da, pored ostalih zadataka, koordinira i  financijsku pomoć EU, prepoznata je važnost sudjelovanja građana u procesu programiranja i implementiranja IPA-e II. Poštujući ove činjenice postavili smo i ostvarili cilj da omogućimo svim zainteresiranim građanima sudjelovanja u procesu planiranja, programiranja i provedbe IPA-e II.  Rezultat tih napora je spomenuta web aplikacija koju s ponosom predstavljam danas", kazao je Midhat Džemić, šef Odjela za bilateralnu pomoć zemalja Europske unije BiH u DEI

U okviru CBGI projekta u travnju ove godine također je pokrenuta web aplikacija  za sudjelovanje građana u javnoj politici i procesima donošenja određenih pravnih akata, kako bi mogli podijeliti svoje mišljenje o prijedlozima pravnih propisa koji se usvajaju u institucijama BiH.

"Funkcionalni dijalog, koordiniranje i sudjelovanje građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa europskih integracija. Uspješnom implementacijom ovog projekta, danas smo opet u prilici da građanima BiH predamo na korištenje jedan moderan internet alat, kojim na jednostavan način, mogu izraziti svoje mišljenje o predmetnim procesima i koji su u domenu njihovih interesa", rekla je Chlóe Berger, vršiteljica dužnosti šefa Kooperacija Delegacije EU u BiH.

CBGI projekt financira EU u iznosu od 297,820.00 eura iz sredstava IPA 2012, a provodi ga Kronauer Consulting.

Projekt će do 1. rujna 2016. raditi na daljnjem poboljšanju dijaloga predstavnika institucija vlasti u BiH sa građanima i predstavnicima civilnog društva o ključnim pitanjima koja se odnose na razvoj i provedbu javnih politika.

Kopirati
Drag cursor here to close