Svjedočenje

Suđenje za zločine u Livnu: Optuženi je plemenit i human čovjek

Vijesti / Flash | 08. 06. 2016. u 14:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštićeni svjedok Obrane Zdenka Andabaka, optuženog za zločin počinjen u Livnu 1993. godine, izjavio je da nije čuo niti vidio da je optuženi ubio ili maltretirao nekoga tijekom rata.

Svjedok SO-4 je ispričao da je u srpnju 1993. godine došlo do sukoba između Hrvata i Bošnjaka, no da je 'u Livnu bila zavidna situacija' po pitanju odnosa između naroda.

Na dan akcije razoružavanja bošnjačkih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 21. srpnja 1993. godine, on je, kako je naveo, bio priveden u školu u selu Orguz (općina Livno), gdje je bio od jutra do večeri, nakon čega je pušten.

Prema SO-4, taj dan je u Orguzu bilo zatočeno mnogo Bošnjaka, a on nije vidio niti čuo da je neko bio pretučen. "Bila je liječnička ekipa. Bilo je zbrinjavanje ljudi", kazao je SO-4. Svjedok je rekao da poznaje Andabaka i njegovu obitelj, dodavši da se radi o jednoj 'finoj familiji'.

SO-4 je istaknuo da nije čuo ni vidio da je Andabak nekoga ubio ili maltretirao tijekom rata i razoružavanja, kao i da ga je optuženi jednom zamolio da odnese u Gornji grad hranu za Bošnjake koju je skupio.

Andabak mu je, kako je naveo, jedne prilike i 'spasio glavu'. "On je vrlo plemenit i human čovjek", izjavio je SO-4.

Optužnica tereti Andabaka da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a jednu osobu ubili, a drugu ranili. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je Andabak ubio.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i zapovjednik Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a. Državno tužiteljstvo nije imalo pitanja za ovog svjedoka. Suđenje će se nastaviti 4. srpnja, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close