Odgoda

Suđenje za zločine u Dretelju odgođeno za drugu polovinu kolovoza

Vijesti / Flash | 08. 07. 2014. u 11:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavak suđenja za zločine počinjene u Dretelju odgođen je za kolovoz nakon što je Edib Buljubašić, jedan od optuženih, odbio doći pred Sud BiH. Sudsko vijeće je priopćilo da je optuženi Buljubašić, koji služi kaznu u Kazneno-popravnom zavodu (KZP) Zenica zbog drugog kaznenog djela, odbio da dođe na Sud 'bez ikakvog posebnog obrazloženja'.

Iako je Vijeće ranije donijelo odluku da se suđenje može održati ukoliko Buljubašić bez valjanog razloga odbije da prisustvuje, braniteljica Džema Hasanagić je kazala da ona ne može ispitivati svjedoka koji je trebao biti saslušan na ovom ročištu.

"Jučer sam bila s optuženim u KPZ-u i pripremali smo pitanja za ovog svjedoka. Sva pitanja su kod njega i on je trebao da ga ispituje. Ja ne mogu svjedoka ispitivati, nemam pitanja kod sebe, a nemam ni suglasnost svog branjenika", rekla je Hasanagić. Dodala je kako je prije početka suđenja razgovarala s optuženim, koji joj je kazao da neće doći na Sud BiH jer ga 'u KPZ-u nisu probudili na vrijeme'.

Buljubašiću se sudi da je, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), zajedno s Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju. Tužiteljstvo smatra da su svi sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Zelenika je, prema optužnici, bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, a Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Iako je Sudsko vijeće ponudilo obranama drugih optuženih da saslušaju ovog svjedoka ukoliko žele, branitelji su to odbili, pojasnivši kako nisu spremni. Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da će ovaj svjedok biti ispitan na narednom suđenju.

Prošlo suđenje na kojem je ovaj svjedok trebao svjedočiti također je odgođeno, ali zbog nedolaska svjedoka. Zbog godišnjih odmora, suđenje se nastavlja 19. kolovoza, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close