Svjedočenje

Suđenje Puljiću: Zaštićena svjedokinja o odvođenju iz stanova

Vijesti / Politika | 08. 04. 2015. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedoci Tužiteljstva BiH na suđenju za zločine počinjene u Mostaru ispričali su kako su dva člana njihove obitelji odvedena iz stana u svibnju 1993. godine.

Zaštićena svjedokinja S-1 izjavila je na suđenju Mili Puljiću kako su njezinog supruga i djevera odvela dvojica vojnika, nakon što je izbio sukob između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kada su počela “masovna kupljenja Bošnjaka”.

“Bilo je oko 23 sata kada su došla dva čovjeka u maskirnim uniformama... Jedan je rekao djeveru: ‘A tu se kriješ.’ On je rekao:‘Ne krijem se, Ante.’ Rekli su i mom mužu da pođe, kazali su: ‘S kim si, takav si’”, prisjetila se S-1.

Navela je kako je saznala da su se vojnici koji su odveli njezinog supruga zvali Ante Zovko i Predrag Gagro. S-1 je rekla kako je odranije postojala netrpeljivost između njezinog djevera i Ante Zovke, inače njegovog susjeda i bivšeg radnog kolege.

Svjedokinja je ispričala kako se raspitivala o sudbini supruga i djevera, koje više nije vidjela i čiji su posmrtni ostaci pronađeni 15 godina kasnije.

Kako je navela, dan nakon odvođenja je otišla u Drugu bojnu, koja je bila u blizini zgrade u kojoj je stanovala.

“Srela sam Antu u dvorištu i rekla mu: ‘Ti si mi odveo muža.” On je to negirao”, kazala je S-1 i dodala kako je saznala da je djever pretučen u Drugoj bojnoj.

Obrana Puljića je konstatirala kako svjedokinja u ranija tri iskaza nije spominjala da je srela Antu, na što je S-1 kazala kako misli da jeste to navela. Obranu je zanimalo kako svjedokinja zna da su odvedeni u Drugu bojnu. Rekla je kako se raspitivala preko prijatelja.

Za članovima obitelji, kako je dodala svjedokinja, tragala je i na Strojarskom fakultetu, gdje joj je jedna osoba rekla da joj je djever ubijen.

“Čula sam kako se Džidić hvalio kako ga je osobno ubio.... U nekoj jami nađeni su posmrtni ostaci mog muža, djevera, jednog radnog kolege i još deset vojnika iz Vranice”, rekla je S-1.

Puljić je, kao zapovjednik Druge bojne Druge brigade HVO-a, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen nad bošnjačkim stanovništvom. Prema optužnici, pripadnici Druge bojne su u svibnju 1993. odveli dvije osobe u nepoznatom pravcu, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2007. I 2008. godine. Puljiću su na teret stavljena i nezakonita uhićenja i zatvaranje u logore, kao i upućivanje civila na prisilne radove.

Na suđenju je iskaz dao i zaštićeni svjedok S-2, koji je takokođer ispričao kako su njegov otac i stric odvedeni iz stana 11. svibnja 1993. godine.

“Jedan je bio krupan s brkovima. Na kapi mu je pisalo ‘Herceg-Bosna’. Drugi je imao traku preko čela, a na drvenom nastavku puške mu je pisalo ‘pegi’”, kazao je S-2, koji je u to vrijeme imao 11 godina.

Suđenje će, navodi BIRN, biti nastavljeno 14. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close