Nije kraj suđenja

Suđenje Naletiliću Tuti: Tužiteljstvo želi ispitati zaštićenog svjedoka

Vijesti / Flash | 22. 01. 2015. u 15:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokazni postupak na suđenju haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti pred zagrebačkim Županijskom sudu u četvrtak nije okončan unatoč očekivanju njegove obrane, jer je tužiteljstvo preložilo ispitivanje novog zaštićenog svjedoka putem video veze, što je sud odbio, ostavljajući mogućnosti da taj svjedok, uz potrebne mjere zaštite, bude ispitan u zgradi suda.

Tužiteljstvo se, međutim, o tom prijedlogu nije očitovalo, no ni Tuta nije iznio svoju obranu na suđenju u kojem ga se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Njegov odvjetnik Željko Žganjer još je krajem prošle godine kazao kako uskoro očekuje okončanje postupka koji se protiv Naletilića vodi od ožujka 2013. Zbog zločina u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Naletilića se tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice. U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haaškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

Kopirati
Drag cursor here to close