Tramvaji i snajperi

Suđenje Mladiću: Tramvaji snajperima gađani s položaja ARBiH

Vijesti / Flash | 30. 10. 2015. u 14:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočeći u Obranu Ratka Mladića, vještak za balistiku Mile Poparić negirao je da je sa srpskih položaja bio ispaljen metak koji je u jesen 1994. u Sarajevu ubio sedmogodišnjeg dječaka i ranio njegovu majku. Po optužnici, metak iz snajpera Vojske Republike Srpske (VRS) je, u centru Sarajeva, 18. studenog 1994. ranio Dženanu Sokolović i, prošavši joj kroz tijelo, usmrtio njenog sina Nermina Divovića, prenosi BIRN.

Vještak Poparić ukazao je, međutim, da nije pouzdano bilo utvrđeno s koje je strane metak doletio, jer je u policijskim izvještajima pisalo da su žrtve pogođene s desne, a u medicinskoj dokumentaciji da ih je hitac pogodio s lijeve strane. "Dječak nije mogao biti pogođen istim metkom kao i majka, ako je gađano sa desne strane, sa zgrade na Grbavici, na kojoj su bili položaji VRS-a, kao što piše u optužnici", ustvrdio je Poparić.

Balističar je rekao da je, nasuprot tome, isti metak mogao pogoditi i dječaka u glavu i njegovu majku u stomak, kako su utvrdili liječnici, ukoliko je doletio s njihove lijeve strane, odnosno sa teritorije pod kontrolom Armije BiH (ABiH). Mladića, tadašnjeg zapovjednika VRS-a, optužnica tereti za teroriziranje stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima. U optužnici je navedeno 17 snajperskih napada u kojima su civili u Sarajevu bili ubijeni i ranjeni.

Komentirajući napad na tramvaj u blizini bivše vojarne 'Maršal Tito' u kojem su 23. studenog 1994. ranjene dvije žene, Poparić je podsjetio da je, prema istrazi sarajevske policije, metak prošao kroz otvoren prozor, zatim se raspao i ranio putnice.

"To je praktično nemoguće", konstatirao je svjedok. Kut pod kojim je hitac pogodio tramvaj bio je veliki, što, po Popariću, ukazuje da osoba koja ga je ispalila nije mogla biti na soliterima pod srpskom kontrolom na Grbavici, kako tvrdi Optužba, već na zgradi Izvršnog vijeća, koju je držala ABiH.

Balističar Mladićeve Obrane utvrdio je i da je 6. ožujka 1995., u naselju Sedrenik, četrnaestogodišnji Tarik Žunić najvjerojatnije bio ranjen zalutalim hicem u razmjeni vatre između ABiH i VRS-a. Na početku unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Caroline Edgerton osporavala je stručnost Poparića ukazujući da nije obišao neka od mjesta incidenata, da nije obučen istražitelj, ni sudski patolog, niti pravnik, kao i da se služio pogrešnim mapama.

Vjerodostojnost vještaka je zastupnica Optužbe potkopavala i činjenicom da je on bio 'član tenkovske posade u VRS-u', što je Poparić potvrdio. Poparić će na pitanja tužiteljice nastaviti da odgovara u ponedjeljak, 2. studenog, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close