Haag

Suđenje Mladiću: Ne zna se tko je naredio ubojstvo zapovjednika

Vijesti / Flash | 25. 03. 2015. u 15:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, visoki časnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milomir Savčić je izjavio da u ljeto 1995. godine, tijekom napada na Srebrenicu i Žepu, nije dobio nikakvo nezakonito naređenje od generala Mladića. "Ja nisam primio nijedno naređenje koje je suprotno pravilima ratovanja", izjavio je Savčić, koji je u to vrijeme bio zapovjednik zaštitnog puka pri Glavnom stožeru VRS-a.

Mladića je, kako je potvrdio, više puta sreo tijekom operacija u istočnoj Bosni u srpnju 1995. godine. Svjedočeći u Mladićevu obranu, Savčić je tvrdio i da nije znao ništa ni o kakvom planu za likvidaciju Muslimana zarobljenih poslije pada Srebrenice.

Mladića, bivšeg zapovjednika VRS-a, optužnica, pored ostalog, tereti i za genocid počinjen nad 7.000 muslimanskih muškaraca u danima nakon što je ta vojska 11. srpnja 1995. zauzela Srebrenicu, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

U pisanoj izjavi uvedenoj među dokaze, čiji je sažetak u sudnici pročitao Mladićev branitelj Miodrag Stojanović, Savčić je tvrdio da njemu pripisana depeša o postupanju sa ratnim zarobljenicima, upućena podređenima 13. srpnja 1995. godine, 'nema nikakve veze ni sa kakvim planom za likvidaciju zarobljenika'.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužitelj Peter McCloskey, Savčić je potvrdio da su pripadnici njegovog puka 13. srpnja 1995. na nogometnom igralištu u selu Nova Kasaba osiguravali oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice. Upitan da li zna da su do 16. srpnja svi ti zarobljenici 'po kratkom postupku strijeljani', svjedok je odgovorio: "Ja to nisam znao dugi niz godina".

Savčić je prihvatio da su, 'po izjavama svjedoka', neki od zarobljenika strijeljani 16. srpnja 1995. na vojnoj farmi Branjevo, u okolini Zvornika. Osvrćući se na svjedokovu tvrdnju da nije dobio nezakonitog naređenja, tužitelj McCloskey ga je pitao tko je onda naredio ubojstvo zapovjednika Žepske brigade Armije BiH (ABiH) Avde Palića, kojeg je VRS zarobila nakon pada te enklave.

"Nije mi poznato. Koliko ja znam, Palić je bio zarobljen i ne znam tko je izvršitelj...", odgovorio je Savčić. Na tužiteljevu sugestiju da je naredba morala doći s vrha VRS-a ili države, svjedok je uzvratio: "Apsolutno se ne slažem s vama. To je mogao uraditi bilo koji neodgovorni pojedinac, a ja stvarno ne znam da je bilo tko naredio njegovo ubojstvo".

Na pitanje zna li da je tijelo Palića i njegovih suradnika naknadno pronađeno u masovnoj grobnici u Rogatici, Savčić je kazao da 'apsolutno ne zna' kako su oni tamo 'završili'.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim općina poprimio razmjere genocida, teror nad građanima Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje Mladiću bit će nastavljeno 26. ožujka, svjedočenjem Neđe Jovičića, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close