Svjedočenja

Suđenje Mladiću: Direktor rudnika nije znao za ukop u Tomašici

Vijesti / Flash | 09. 11. 2015. u 16:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Obrane Ostoja Marjanović izjavio je da 1992. nije znao za pokopavanje leševa na površinskom kopu Tomašica kod Prijedora, iako je bio direktor rudnika u čijem sastavu je bio ovaj kop.

Marjanović je tvrdio da je za masovne grobnice u Tomašici i Jakarinoj kosi, pogonima rudnika Ljubija čiji je direktor bio, čuo tek 2003. godine tijekom svjedočenja pred Haškim tribunalom. Svjedok je sugerirao da leševe nije zakopavala Vojska Republike Srpske (VRS), nego prijedorska policija.

Na pitanje odvjetnika Miodraga Stojanovića 'tko je vodio proces prikupljanja tijela, asanacije terena i pokopavanja', Marjanović je kazao da pretpostavlja 'da je to bio Centar javne bezbjednosti' iz Prijedora, odnosno policija.

Tu pretpostavku utemeljio je, kako je rekao, na činjenici da je policija tijela uklonila i poslije masovnog ubojstva Muslimana na prijevoju Korićanske stijene na planini Vlašić u kolovozu 1992. godine. Na pitanje zna li odakle su tijela koja su bila pokopana, Marjanović je odgovorio da ni o tome 'nema saznanja' i da bi 'sve što mi mogao da kaže bile pretpostavke'.

Na pitanje tužitelja Arthura Traldija da li su strojevi rudnika iz Ljubije bili upotrijebljeni da bi se prijedorske vlasti 'riješile' tijela ubijenih na Korićanskim stijenama, Marjanović je odgovorio potvrdno, dodavši kako je 'za počinitelje čuo da su pripadnici policije' i da je 'policija mobilizirala strojeve'.

Haško tužiteljstvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina kosa bili pokopani Muslimani koje je VRS ubila tijekom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine.

Mladića, tadašnjeg zapovjednika VRS-a, optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u Prijedoru i još nekoliko općina imao razmjere genocida. Na suđenju je ranije rečeno da je iz ovih grobnica ekshumirano i identificirano 604 tijela.

Odgovarajući na tužiteljeva pitanja, svjedok je potvrdio da je 'čuo' za ubojstva stotine Muslimana u selima Bišćani i Zecovi kod Prijedora i u logoru Keraterm i Omarska u ljeto 1992. godine. Na pitanje zna li da su u lipnju 1992. nesrbi ubijani i u krugu jednog od pogona rudnika u kojem je bio direktor, Marjanović je rekao: 'Moguće, ja ne znam detalje, ali je moguće'.

Svjedok će iskaz okončati 10. studenog. General Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close