Imovinska korist

Suđenje Lipovači i ostalima: Krivotvorenim dokumentima do kredita u banci

Vijesti / Crna Kronika | 26. 05. 2017. u 13:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja bivšem premijeru Unsko-sanske županije (USŽ) Hamdiji Lipovači i četvero optuženih pred Županijskim sudom u Bihaću, tužitelji su zatražili oduzimanje protupravne imovinske koristi od firme 'Agra'.

Županijsko tužiteljstvo u Bihaću zatražilo je oduzimanje protupravne imovinske koristi od firme 'Agra', koja je u vlasništvu optuženog Alena Gluhalića, u iznosu od 514.778,31 maraka. Gluhalić, osnivač i direktor firme 'Agra', kazao je da se protivi ovom prijedlogu tužitelja.

Odgovarajući na pitanja o poslovanju firme, Gluhalić je kazao kako je od 2006. do 2010. godine firma pozitivno poslovala na osnovu čega je i dobio kredit, ali da od tada posluje sa gubitkom, te da sudskim putem i od općine Bihać potražuje dio sredstava.

Tužiteljstvo USŽ na ovom ročištu uložilo je i materijalne dokaze, ali je na neke od njih Obrana prigovorila ističući da je dio dokaznog materijala izuzet od općine Bihać po nalogu Tužiteljstva, ali bez naredbe, prenosi BIRN. Ovi prigovori su odbijeni uz obrazloženje da će Sudsko vijeće cijeniti valjanost svih dokaza.

Županijsko tužiteljstvo tereti Lipovaču i Gluhalića sa Aidom Džambegović, Senkom Zolić i Seadom Dupanovićem da su, prilikom izvođenja radova na sportsko-rekreativnom centru 'Stens' u Bihaću od 2006. do 2009. godine, iskorištavali svoje položaje te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od oko pola milijuna maraka.

U optužnici se navodi da su Lipovača i Gluhalić na osnovu zajedničkog dogovora i zaključivanja dva nezakonita aneksa osnovnog ugovora o izvođenju radova, korištenjem krivotvorenih isprava i iskorištavanjem službenih ovlasti, omogućili firmi 'Agra' da kod Raiffeisen Banke dobije kredit od 850.000 maraka.

Na ovom ročištu je bilo planirano saslušanje vještaka Ferida Ibrahimovića koji je, kako je kazao predsjedavajući sudija Reuf Kapić, pismeno obavjestio sud da zbog lošeg zdravstvenog stanja ne može pristupiti te tražio da ga se oslobodi vještačenja u ovom predmetu. Nastavak suđenja zakazan je za 6. srpanj.

Kopirati
Drag cursor here to close