sjedište

Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova u Haagu?

Vijesti / Flash | 04. 08. 2015. u 09:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) bit će u Haagu, prenosi Tanjug prištinske medije koji su se pozivali na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova velike Britanije.

Zastupnici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice usvojili kasno sinoć zakone o Specijalnom sudu, Specijalnom tužiteljstvu i Zakona o pravnoj i financijskoj pomoći za potencijalne optuženike u Specijalnom sudu.

Prethodno u žestokoj ponovnoj raspravi i glasovanju, uz veliko protivljenje oporbe, usvojeni su ustavni amandmani koji su omogućili usvajanje spomenutih zakona. Kosovski mediji prenijeli su da je potvrda o sjedištu Specijalnog suda umjesto iz Nizozemske stigla iz Velike Britanije.

"Skupština Kosova je izglasala zakone za osnivanje Specijalnog suda za istragu u vezi sumnji u počinjene ratne zločine u sukobu 1999, Kosovo se suglasilo s osnivanjem međunarodnog suda (Specijalnog suda) u Haagu na kome će ove sumnje biti ispitane", rekao je britanski ministar za Europu David Lidingston.

Lidingston je rekao da će EU osigurati sredstva za rad Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK. Oporba je bojkotirala zasjedanje parlamenta nakon usvajanja amandmana za ustavne izmjene kojim je otvoren put za osnivanje Specijalnog suda.

Zastupnici iz reda srbijanske manjine glasali su protiv usvajanja Zakona o pravnoj i financijskoj pomoći za potencijalne optuženike u Specijalnom sudu. Kosovska skupština je usvajanjem ustavnih amandmana i spomenutih zakona praktično okončala proljetno zasjedanje, nakon čega nastupa ljetna pauza.

Inače, da kosovski parlament nije donio odluke o osnivanju Specijalnog suda, to bi učinilo Vijeće sigurnosti UN. Iako je osnivanje Specijalnog suda sada praktično samo tehničko pitanje, nema informacija kada će ta pravosudna institucija početi raditi, kao ni kojim predmetima će se konkretno baviti.

Izvjesno je jedino da će se, između ostalog, Specijalni sud za ratne zločine OVK baviti istragom navoda iz izvješća Dicka Martyja o trgovini organa srpskog civila od bivših pripadnik OVK 1998. do 2000.

Kopirati
Drag cursor here to close