Krivi

Sud u Splitu izrekao kazne: Fratru 2 godine zatvora, bankarici 21 mjesec

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 17:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudac splitskog Županijskog suda Slavko Lozina u petak je osudio fra Šimu Nimca na dvije godine zatvora zbog zlouporaba tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankaricu Jasminu Bilonić na 21 mjesec zatvora zbog poticanja na to kazneno djelo.

Osim zatvorske kazne, prema nepravomoćnoj presudi Nimac mora platiti sudske troškove u iznosu od 42.500 kuna, a Jasmina Bilonić 47.500 kuna.

Bilonić će u izrečenu kaznu biti uračunato i sedam dana koje je privela u pritvoru od 23. do 30. listopada 2012. godine.

Sud je Katoličku crkvu, koja je u postupku oštećenik, uputio u parnični postupak iako već postoji prvostupanjska presuda benkovačkog suda po kojoj fra Šime mora vratiti otuđenih 9,8 milijuna kuna.

U jednosatnom obrazloženju sudac Lozina je naveo kako je prilikom određivanja kazne u obzir uzeta dosadašnja neosuđivanost Nimca, kao i to da je Jasmina Bilonić samohrana majka.

Lozina je rekao kako je "smiješna trilogija" što Crkva nije dobila novac ali nije izgubila ni zemlju, dok su kupci ostali "bez ovaca i novaca" koje su potrošili optuženici.

Nakon čitanja presude Nimac se pred sudskom zgradom obratio novinarima kazavši da "zahvaljuje dragom Bogu i dobrim ljudima", posebice njegovoj odvjetnici Neli Pedišić, koja je postigla veliki uspjeh.

"U ovoj prigodi svojim nadređenima, provincijalu fra Jošku Kođomanu i nadbiskupu Marinu Barišiću želim reći kako nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši, a i nisu zatamnili sreću u mojem životu. Sretan sam čovjek i nakon ovoga. Postoji Vrhovni sud, a na kraju krajeva oni dobro znaju da postoji vrhovni sudac koji je iznad Vrhovnog suda. Nemam razloga biti ogorčen, niti tužan. Lijep je dan. Život ide dalje", rekao je Nimac.

Nije želi ulaziti u to je li na suđenju sve bilo objektivno dodavši kako je upravo sud jedino mjesto gdje se istina utvrđuje. Na upit novinara gdje je novac, Nimac je odgovorio kako se tijekom suđenja moglo čuti gdje je novac.

Njegova braniteljica, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić, izrazila je nadu da će presuda biti ukinuta, te najavila žalbu, pogotovo jer u postupku nije saslušan ključni svjedok, nadbiskup Marin Barišić.

"On je jedini ovlašten dati suglasnost za prodaju zemljišta, a tu je suglasnost dao fra Šimi. Isto tako smo se na suđenju svi zbunjivali oko Kanonskog prava, pa ćemo predložiti da nam kao najveći autoritet nadbiskup Barišić konačno pojasni te kanone", kazala je Pedišić.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Nimca je teretila da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 četvornih metara u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

Nakon uplate 9,8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić je nagovorila Nimca da novac prebaci na svoj osobni račun, što je napravio putem tri naloga za isplatu.

Dio novca su potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, među kojima su jahta i luksuzni automobil, a zatvorili su i stare dugove bankama. Na računu bankarice naknadno je pronađeno 2,3 milijuna kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close