Presuda

Sud u Širokom Brijegu presudio u Helezovu korist

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 12:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Širokom Brijegu donio je Rješenje kojim se okrivljeni Boro Miličević, šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Široki Brijeg smatra odgovornim za prekršaj iz čl.1 i čl.2 st. 5, te čl.7 Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, kažnjivo po čl.13 st.1 tog Zakona, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno oslobodilačkog rata.

Na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata 01.11.2012. godine pokrenut je prekršajni postupak protiv Miličevića, jer je, i nakon pismenih poziva i naloga resornog ministra Zukana Heleza odbio revizorskom timu za kontrolu staviti na raspolaganje podatke iz službenih evidencija i dokumentaciju kojom raspolaže kao šef Grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze Široki Brijeg.

Dokumentacija je bila neophodna za vršenje kontrole zakonitosti korištenja prava za 63 korisnika penzionisana pod povoljnim uvjetima. Mjesečni iznos naknada po tom osnovu uglavnom je veći od 1.000 KM, a u kasnijem postupku revizije utvrđeno je da 30 od 63 navedena korisnika nezakonito koristi pravo na mirovinu pod povoljnim uvjetima.

Svjestan pritisaka i dosadašnje prakse pojedinih pravosudnih organa na području Zapadnohercegovačke županije, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez, kao podnositelj zahtjeva za navedeni prekršajni postupak, smatra da je ova odluka Suda u Širokom Brijegu vrlo ohrabrujuća.

Ističe da ona vraća vjeru u suce i cjelokupno pravosuđe, kao jednog od osnovna tri stuba vlasti, kojeg karakteriziraju neutralnost, nepristranost i neovisnost od svih drugih oblika vlasti, priopćeno je.

Istovremeno, resorni ministar iskazao je nadu i očekivanje da će pravosudni organi što prije reagirati i odgovoriti na opravdanost preko 150 kaznenih prijava koje je u proteklom razdoblju podnio protiv osoba za koje postoje osnove sumnje da su sudjelovale u vršenju kaznenih djela protuzakonitog ostvarivanja prava na osobnu, u manjem obimu i obiteljsku invalidninu, te povoljnije umirovljenje, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno oslobodilačkog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close