Mediji u Srbiji

Sud okončao rat Srba i Hrvata

Vijesti / Flash | 04. 02. 2015. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u srijedu je glavna vijest na naslovnicama svih izdanja beogradskog tiska, a ključna poruka je da su odbačene obje tužbe.

"Haaški sud okončao rat Srba i Hrvata", naslov je u listu "Politika" koji je istaknuo tri detalja - da je ICJ odbacio i srpsku i hrvatsku tužbu, da je za odbacivanje i srpske tužbe glasao ad hoc sudac iz Srbije Milenko Kreća, te objašnjenje suda kako je genocid namjera da se istrijebi skupina ljudi, a ne protjera.

"Odbačene tužbe Srbije i Hrvatske - nije bilo genocida" naslov je kojim list "Danas" započinje izvješće iz Haaga navodeći da "Oluja" nije genocid te da ni zločini srpskih snaga ICJ nije ocijenio kao namjeru da se uništi hrvatsko stanovništvo.

Poruka sa naslovne strane "Blica" je "Suđenje besmisleno kao što je bio i rat" , a list je u prvi plan istaknuo koliko su Hrvatska i Srbija potrošile u ovom sudskom procesu za odbačene tužbe te je sud Konstatirao "ono što svi znamo - da su u 'Oluji' i Vukovaru počinjeni zločini".

List "Naše novine" donose naslov "Presuda godine: Neriješeno u Haagu - Preskupa glupost", dok "Večernje novosti" naglašavaju "Oluja zbrisala Srbe, a genocida nije bilo".

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković, koji je nazočio izricanju presude u Den Haagu, ocijenio je u srijedu ujutro za Radio-televiziju Srbije da je odlukom Međunarodnog suda pravde stavljena točka na pravni spor.

"Lopta je sad u dvorištu srpskog i hrvatskog pravosuđa”, ocijenio je Selaković, sugerirajući da predstoji procesuiranje svih koji su na obje strane počinile zločine na koje je ukazano u presudi ICJ-a.

S druge strane, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je osobno nezadovoljan presudom Međunarodnog suda pravde, ali da Srbija nosi u ruci knjigu presude i pokušat će da na osnovu nje nastaviti uspostavljanje normalnih odnosa s Hrvatskom.

"Hrvatska danas sve češće govori kako je u stanju stati na put Srbiji na europskom putu, ali hajde da zatvorimo knjigu ovom presudom, da zadovoljstvo i nezadovoljstvo ostavimo za sobom", rekao je Nikolić u intervjuu za radio Sputnjik.

"Međunarodni sud u Haagu nije se usudio da donese pravdu već presudu koju mi moramo da poštujemo. U principu, presudom nije zadovoljena ni jedna strana, ali mi ćemo na ovome završiti svoje konflikte s Hrvatskom. Ostaje da poslije ovoga počnemo živjeti normalno", poručio je Nikolić.

Kopirati
Drag cursor here to close