Neustavno

Suci i tužitelji dobivaju novac za topli obrok, odvojeni život i putne troškove

Vijesti / Flash | 02. 09. 2014. u 13:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za proračun i financije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini Bosne i Hercegovine.

Kako je danas pojašnjeno zakon je potrebno izmijeniti kako bi se implementirale dvije odluke Ustavnog suda BiH koje govore o tome da ovaj zakon nije u skladu s Ustavom BiH budući da dosadašnji zakon nije predviđao troškove za topli obrok, odvojeni život i putne troškove.

Iako je i ranije bilo pokušaja izmjena ovog zakona to se nije dogodilo jer su izmjene uključivale i izmjene drugih odredbi te se sadašnje izmjene odnose isključivo na provođenje odluka Ustavnog suda BiH.

Na povjerenstvu je rečeno da će se sredstva koja su potrebna za implementaciju ovog izmijenjenog zakona, u visini od oko 750.000 KM na godišnjoj razini, ove godine izdvojiti iz tekuće rezerve, a za sljedeće godine ova stavka će biti planirana u proračunu.

Član Povjerenstva Salko Sokolović (SDA) podsjetio je kako su se zastupnici prije nekog vremena utrkivali da predlože zakone o smanjenju javne potrošnje kao posljedicu prosvjeda u veljači, a danas se izjašnjavaju o zakonu koji će dodatno povećati javnu potrošnju.

Članovi Povjerenstva iz SDA su napomenuli da će zakon podržati u prvoj fazi, ali da će amandmanima pokušati na njega djelovati u drugoj fazi.

Međutim, član Povjerenstva Niko Lozančić (HDZ BiH) i predsjedavajući Komisije Emir Kabil (SBB BiH) napomenuli su da su suci i tužitelji potrebni, da trebaju biti neovisni te da trebaju biti za svoj posao dobro plaćeni odnosno da ne treba štedjeti na ovakvim stvarima.

Lozančić je kazao da država vojnicima plaća smještaj iako posjeduje vojarne, ali da o tim stvarima nitko ne govori. Dodao je i da su veći troškovi telefona i goriva u nekim institucijama od 60.000 KM koliko je potrebno izdvojiti na mjesečnoj razini za naknade sucima i tužiteljima.

Dopredsjedavajući Komisije Boško Tomić (SNSD) ocijenio je kako ne smatra da će šest KM dnevno doprinijeti efikasnosti rada sudaca i tužitelja te je i glasovao protiv ovih izmjena zakona.

Zakon je na kraju podržan sa pet glasova ZA, jednim suzdržanim i jednim glasom protiv, a o njemu bi se poslanici trebali izjasniti na sjednici Zastupničkog doma PSBiH koja je zakazana za četvrtak.

Kopirati
Drag cursor here to close