Zbog mjera štednje

Studentski prosvjedi diljem Italije

Vijesti / Flash | 05. 10. 2012. u 18:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nizu studentskih prosvjeda u gradovima širom Italije demonstranti su izrazili protivljenje rezovima u financiranju visokog obrazovanja, javili su lokalni mediji.

Grupa studenata koji su prosvjedovali u petak ujutro postavila je veliki plakat preko jednog od najpoznatijih rimskih spomenika, Oltara domovine, na kojem je prikazan premijer Mario Monti kao vampir.

Mramorni spomenik koji odaje počast vojnicima koju su dali živote za svoju domovinu, poznat kao i Spomenik neznanom junaku, također ima i skulpturu Victora Emanuela II, prvog talijanskog kralja.

"Nažalost, danas smo ponovno suočeni s problemima izazvanim prosvjedima u našem gradu. Samo 1000 studenata uspjelo je paralizirati život u gradu. Rimljani su siti toga, i ponovno tražimo od ministarstva unutarnjih poslova da odredi pravila ponašanja, u suprotnom postoji rizik od gušenja života u gradu", izjavio je gradonačelnik Rima Gianni Alemanno za lokalne medije, prenosi Xinhua.

U Milanu se oko 1000 studenata sukobilo s policijom ispred policijskog sjedišta regije Lombardija, a nekoliko osoba je ozlijeđeno.

Slični prosvjedi izbili su u Napulju, Torinu, Palermu i u drugim gradovima Italije. Javljeno je da su neki studenti i policajci ozlijeđeni, dok su neki studenti uhićeni zbog "neovlaštenih" prosvjeda, javila je talijanska državna novinska agencija ANSA.

Kopirati
Drag cursor here to close