Kontrola nad islamistima

Stručnjak tvrdi: Ubojstvo Salopeka pokazuje da Islamska država ima potpunu kontrolu

Vijesti / Flash | 12. 08. 2015. u 16:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojstvo Tomislava Salopeka pokazuje da je Islamska država ima potpunu kontrolu nad islamistima na Sinaju i da provedi istu strategiju kao u drugim zemljama u kojima je dosad djelovala, smatra francuski profesor islamskih studija, prenosi Hina.

"Ovaj čin pokazuje da su se egipatski članovi Islamske države vratili iz Sirije i Iraka i preuzeli potpunu kontrolu nad 'Pokrajinom Sinaj' i provede istu strategiju IS-a", rekao je Mathieu Gudiere, profesor islamskih studija na sveučilištu u Toulouseu.

"Egipatskim vlastima to donosi veću radikalizaciju i širenje ciljeva na strane interese, posebno ekonomske, a svemu je cilj dodatno slabljenje egipatskog režima", zaključio je taj stručnjak.

Islamska država objavila u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, što ni hrvatske niti egipatske vlasti još nisu formalno potvrdile. Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Tomislav Salopek ubijen, ali da strahuje da se to dogodilo.

Vijest o Salopekovu dekapitiranju prenijele su sve svjetske i regionalne agencije, a tom događaju izvješćuju i brojni svjetski ugledni portali i časopisi.

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog stranog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu.

Iako Egipat ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, ta je država dosad bila pošteđena otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji.

Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv u Pokrajina Sinaj. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.

Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante.

Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo.

Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

Kopirati
Drag cursor here to close