Regija u strahu

Stručnjaci za sigurnost: Prijetnje terorista Balkanu treba shvatiti ozbiljno

Vijesti / Flash | 10. 06. 2017. u 06:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije prijetnje Islamske države upućene regiji, a na prvom mjestu Srbima i Hrvatima, treba shvatiti ozbiljno, upozoravaju stručnjaci za sigurnost. S druge strane, nadležni u zemljama regije poručuju da, u suradnji sa sigurnosnim službama, prate situaciju i da su spremni odgovoriti na eventualne prijetnje.

"Tako nam Alaha, nismo zaboravili Srbe kafire. Nismo zaboravili vaše ubijanje muslimana u Bosni i na Kosovu... Mi sa vama imamo jako dug nerješen račun, koji ćete platiti svojom krvlju...", tako glasi poruka Srbima, slična je poslana i Hrvatima.

Potencijalnu prijetnju džihadista regiji treba shvatiti ozbiljno, poručuju upućeni.

"Pretnje koje su uputili pojedinim državama, u 80 posto slučajeva su realizirane. Moramo imati u vidu da oni imaju veoma jaku infrastrukturu u regiji koju su počeli izgrađivati 1990. godine, pa naovamo, znači ovo je treće desetljeće", kaže profesor Fakulteta sigurnosti Milan Mijalkovski.

Nadležni umiruju – građani Srbije su sigurni, poručuju ministri policije i obrane, prenosi Radio-televizija Srbije.

"Ministarstvo obrane, u suradnji sa svim sigurnosnim službama, konstantno prati situaciju i spremno je odgovoriti na sve izazove. Poduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo, kao do sada, očuvali mir i sigurnost građana", ističe ministar obrane Srbije Zoran Đorđević.

Prijetnje Balkanu upućene su preko online magazina Rumijah, koji Islamska država od sredine 2016. godine koristi za propagandu, ali prije svega za regrutiranje novih članova. Dijeli se preko društvenih mreža i blogova na nekoliko jezika, pa i na bošnjačkom.

"Oni idu na pripadnike muslimanske vjeroispovjesti. Dakle, autori tih portala nastoje da indoktriniraju prvenstveno mlade i čine to uglavnom preko interneta. Ali i preko predavanja koja njihovi šejkovi drže u prepunim dvoranama", kaže dekan Fakulteta sigurnosti u Banja Luci Predrag Ćeranić.

Otuda podatak da je najviše džihadista izvezla Bosna i Hercegovina. Na ratištima u Siriji bori se i oko 70 državljana Kosova. Jedan od njih stradao je prije dva dana. Prijetnja za regiju su i povratnici, dodaje "RTS".

"Oni se nalaze pod posebnim sigurnosnim režimom i pod posebnim režimom prismotre, jer jako je važno da se u zatvorima ta radikalna ideologija ne proširi i da ne dođemo u situaciju da od jednog potencijalnog teroriste koji se vratio sa ratišta, dobijemo pedeset", kaže zamjenik ministra unutarnjih poslova u kosovskoj vladi Milan Radivojević.

Takav pristup je preporuka za sve zemlje koje su potencijalna meta.

"Uglavnom udaraju po gotovim proizvodima, već proizvedenim teroristima, malo koja zemlja poduzima mere da sprečava uzroke, a to znači da spreči islamiste da proizvode teroriste", dodaje Milan Mijalkovski.

Islamski teroristi i ranije su upirali prst ka Balkanu. U srpnju 2015. godine Srbiju su označili kao početnu metu, a godinu dana ranije zaprijetili su da će Balkan postati mjesto sa kojeg će pokoriti Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close