Stari helikopteri

Stručnjaci upozoravaju: Na Balkanu se koriste prestare letjelice

Vijesti / Flash | 14. 03. 2015. u 11:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nesreće pada helikoptera Vojske Srbije "Mi-17" u Srbiji, uslijed čega je smrtno stradalo svih sedam osoba, uključujući i bebu, stručnjaci smatraju da su helikopteri koji se koriste u zemljama na području Balkana stari i kako nerijetko nisu dovoljno opremljeni u složenim vremenskim uvjetima.

Muharem Šabić, profesor na Fakultetu za promet i komunikacije u Sarajevu, za Agenciju Anadolija je izjavio da se u zemljama regije koriste dosta stari helikopteri u usporedbi s drugim zemljama u Europi.

"Generalno, imamo stare helikoptere. Ako se održavaju ispravno to nije problem. Mislim ipak, da bi za takve operacije, kao što je bila sinoć medicinska evakuacija, trebale postojati letjelice koje su opremljene za letenje u složenim vremenskim uvjetima. Posebno letjelice ruskog tipa nisu baš najbolje opremljene za teške metero uvjete. Bitno je da se i ispravno održavaju. Dogradnja navigacijske opreme za letenje u složenim metero uvjetima je nešto drugo, vjerojatno bi trebalo poraditi puno i na tome", istakao je Šabić.

Naglašava kako u većini zemalja bivše Jugoslavije postoji dosta helikoptera ruske proizvodnje.

"Otprilike u svim zemljama bivše Jugoslavije to su dosta ruski helikopteri, i njihova navigacijska oprema nije kompatibilna sa onom koja se koristi u civilnom zrakoplovstvu, tako da je to uvijek problem", kazao je Šabić.

Napominje kako je vrlo značajno da je posada helikoptera dovoljno osposobljena da leti u zahtjevnim vremenskim uvjetima.

"Sve letjelice su generalno skupe, ali ako se koriste pravilno to bi trebalo biti isplativo. Rješenje je u održavanju ali, ako imate letjelicu, koja je proizvedena ranijih godina, i ako hoćete da je koristite u evakuacijama, onda morate imati navigacijsku opremu i potrebno je imati posade osposobljene za let u teškim uvjetima", rekao je profesor na Fakultetu za promet i komunikacije u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close