Raguž

Stranke su poslušnička dionička društva

Vijesti / Flash | 26. 05. 2015. u 19:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Meni, i HRS-u općenito, prišivaju radikalizam iz jednostavnog razloga što se usuđujemo stvari nazivati pravim imenom, što pred narod izlazimo bez skrivenih namjera i što smo ponosni što smo Hrvati koji žele živjeti i umrijeti u BiH, braneći svoje vrijednosti i svetinje, ali iskreno poštujući i one tuđe'', rekao je u intervjuu za Dnevni list Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Raguž, čija se stranka nedavno ''proširila'' na Tomislavgrad i Čapljinu, kaže kako u BiH nisu problem stranački lideri, nego cjelokupno društvo koje je izrodilo takve lidere.

Budućnost i puna usta

''Naša država ima budućnost, neovisno o liderima, naravno, ako se promijene određene okolnosti. Prva stvar jest djelovanje na polju distanciranja međunarodne zajednice od miješanja u unutarnja pitanja BiH'', kaže Raguž ističući kako je međunarodna zajednica najveći generator krize.

Kao drugu stvar navodi uvođenje vladavine zakona kao temelja zdravog društva.

''Vladavina zakona ne smije ostati apstraktan pojam, a stvarne institucije vlasti nikako ne smiju biti stranačka čelništva i ured OHR-a'', kaže i dodaje kako bi strani veleposlanici u BiH morali krenuti raditi svoj, veleposlanički posao, a prestati dijeliti lekcije i docirati nam kako bi to mi u BiH trebali živjeti svoj život.

''Naše politike, kakve god one bile, rezultat su demokratskog izbornog procesa. To što se većina njih ponaša poput obiteljskih i poslušničkih dioničkih društava, pri tom nikome ne polažući račune, osim samima sebi, to je samo stvar nepostojanja vladavine zakona. Međusobnog uvažavanja nema. Nominalno, političarima, a pogotovo nevladinom sektoru, puna su usta priče o toleranciji, jednakopravnosti, demokraciji, a u praksi im nedostaje elementarna pristojnost, ljudska empatija, uvažavanje drugih i drukčijih. Ključ su, dakle, vladavina zakona i razvoj demokratskih procesa u praksi, a ne samo na papiru. Oni će nužno potaknuti pozitivnu selekciju, u cijeloj državi, kako na međustranačkim, tako i na unutarstranačkim razinama'', naveo je Raguž.

Razlike između dva HDZ-a

Dodao je, između ostalog, kak o je činjenica da Hrvatski narodni sabor postoji samo da bi HDZ držao dominaciju u svom korpusu te da ''kadrovska izborna rješenja poslije izbora to najbolje dokazuju''.

''Odluke HNS-a moraju biti temelj političkog djelovanja svake stranke s hrvatskim predznakom u BiH, što kod nas nije slučaj. Dovoljno je uzeti za primjer dvije najjače stranke unutar HNS-a. HDZ BiH je nakon izbora cijelim nizom poteza, počevši od potpore odlukama platformaške vlade Nermina Nikšića, pa do prepuštanja DF-u jednog hrvatskog ministarskog mjesta u Vijeću ministara, prekršio odredbe dokumenata HNS-a. S druge strane, HDZ 1990. se još prije izbora odrekao HNS-a kao doktrine, budući da su otvoreno i bez imalo obraza i skrupula tražili potporu birača iz bošnjačkog korpusa za bolji izborni rezultat'', navodi Raguž i naglašava kako, za razliku od njih, HRS poštuje i podržava sve dokumente HNS-a te u praksi djeluje u skladu s njima, bez obzira što formalno nije članica HNS-a.

Kaže kako su dva HDZ-a dva naličja iste medalje, s istim motivima, identičnom političkom filozofijom te identičnim ciljem, a to je politika kao borba za osobne interese, a ne za opće dobro.

''Više-manje sve stranke pate od tog komunističkog mentaliteta po kojem je partija, odnosno stranka, isključivi prioritet, a odanost partijskom, odnosno stranačkom lideru mjerilo vrijednosti. Naša filozofija političkog djelovanja je u potpunosti različita, stoga se mi uopće ne opterećujemo s dva HDZ-a ili s drugim strankama uopće. Mi nudimo svoju viziju, svoje ideje i nastupamo neskrivenih namjera'', kaže Raguž, koji smatra da je žalosno da se naša politika svela na raspravu o poduzećima dok su nestale teme poput ustavnih reformi i neravnopravnosti.

Politika i poduzeća

''Na žalost, kod nas se politika i ogleda po tome tko vlada kojim javnim poduzećem. Imajući u vidu, dakle, taj kontekst, razumijem u potpunosti namjere HDZ-a da ovlada javnim poduzećima. Ako ništa drugo, demaskirali su DF kao jednake sebi po tome. Puna usta Bosne, borbe protiv korupcije, nacionalizma itd., a na kraju njihovo popuštanje je bilo samo pitanje cijene i kadrovskih dogovora'', rekao je Raguž.

Osvrnuo se čelnik HRS-a i na Mostar rekavši kako se pitanje Mostara ne rješava iz jednostavnog razloga što to vladajućim HDZ-u i SDA-u nije u cilju.

''Njima je ovo kaotično stanje mana s neba, mogu raditi što ih je volja, a za svaku pogrešku imaju ispriku: nema Gradskog vijeća. Dakle, stvar je isključivo volje i nadam se kako građani Mostara neće dogodine biti uskraćeni za svoje pravo glasa. U tom slučaju HRS priprema tužbe, a ako treba, ići ćemo i do Strasbourga'', rekao je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close