Zukić

Stranci žele preuzeti pravosuđe u BiH

Vijesti / Flash | 03. 09. 2015. u 09:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nedavni zahtjev OSCE-a pravosudnim institucijama BiH da izvrši kontrolu rada ovih institucija, odnosno da izvrši neometan uvid u kaznene spise, predstavlja ozbiljno kršenje mandata OSCE-a u BiH i postavlja se pitanje kakva je država BiH ako bilo koja međunarodna organizacija može izaći iz svog mandata i raditi doslovno što hoće skrivajući se iza Daytonskog sporazuma koji jedino Uredu visokog predstavnika (OHR) daje pravo da ima uvid u sve dokumente'', ocijenio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Smatra da OSCE treba pratiti sudske procese i vidjeti ima li tu proceduralnih grešaka i krše li institucije procedure, ljudska prava i slično.

''Iako se pravosuđe u BiH otrglo iz ruku politike, koja doduše još želi kontrolirati procese u BiH na način da politika bira tužitelje i suce, novi trendovi upućuju na to da sada strani faktor u BiH želi to isto uraditi'', naveo je Zukić u reakciji na posljednje izjave dužnosnika Misije OSCE-a.

Postavljajući pitanje što bi donijela ova analiza i tko bi je uradio, Zukić ističe kako treba imati u vidu da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krenuo u rušenje pravosudnih institucija BiH da bi zaštitio svoje radnje, kako tvrdi opozicija u RS-u.

''Ide li ova analiza OSCE-a u korist Dodiku i daje mu dodatnu snagu kojom bi potvrdio da stranci kontroliraju pravosuđe u BiH? Naravno da da, a ova analiza je pravi dokaz za to'', poručio je Zukić i dodao kako je posljednja sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) naglasila njegovu slabost i nedorečenost sistema koji treba doraditi uz obavezu prihvaćanja sugestija struke.

''Zašto ignorira stav Kolegija Tužiteljstva BiH koji je rekao "ne" ovoj kontroli za rad neovisnosti pravosuđa i svojim kvazizaključcima pomaže OSCE-u da sruši neovisnost pravosuđa? Zašto VSTV ne podržava pravosudnu zajednicu? Čitaju li članovi VSTV-a Daytonski sporazum ili slijepo vjeruju stranom faktoru, odnosno boje li se članovi VSTV-a stranog faktora i ne smiju da podrže svoje kolege? Na tužiteljstvu je da dokazuje krivicu, a taj proces mora biti zaštićen i tužiteljstvo je autonomno u tom procesu. Tako se radi u svim civiliziranim zemljama'', naveo je Zukić.

Podsjećamo, nedavno je državno tužiteljstvo odbilo da OSCE izvrši uvid u spise predmeta ratnih zločina. Članovi VSTV-a smatraju da je zahtjev OSCE-a da izvrši analizu predmeta ratnih zločina u skladu s njihovim i mišljenjem Suda BiH iz studenog 2006. godine, prema kojem se OSCE-u dozvoljava uvid u spise.
U dopisu Kolegija tužitelja pak je navedeno kako se pristup spisima po zahtjevu OSCE-a ne odobrava, pozivajući se na neovisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close