ustavne promjene

Stranci su razvalili Hrvate u BiH, treba im entitet

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 09:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stranci su razvalili politički potencijal Hrvata time što su mijenjali Ustav i zakone u FBiH. Kada su to završili onda su htjeli modelirati RS u korist središnjih institucija BiH'', izjavio je u Intervjuu za Večernji list Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a.

Dodik kaže kako se ''to nije moglo dogoditi ovdje''.

''Ja sam čovjek koji čita Ustav i sve odnose želi tako regulirati. Ako se žele novi odnosi, onda u Ustavu piše da se o tome mora potpisati sporazum. To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako, nisam za dogovor'', kazao je Dodik i dodao kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti te da je najveće probleme u toj zemlji prave "oni sa strane" koji svojim djelovanjem dovode do paralize funkcioniranja države.

Hrvatsko pitanje, ali u Federaciji

Na pitanje o trenutnoj situaciji u BiH i djelovanju međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio kako je ulogu međunarodne zajednice preuzeo Ustavni sud BiH.

''Sada nema nikakve razlike između Ustavnog suda i visokog međunarodnog predstavnika. Njega čine tri strana suca i dva Bošnjaka koji za sve mogu nadglasati Hrvate i Srbe koji imaju po dvojicu sudaca. Brojne su negativne odluke koje su donijeli protiv interesa Srba i Hrvata. A kako taj sud funkcionira, najbolje govori činjenica da nije provedeno čak 90 odluka'', smatra Dodik te dodaje kako iz Suda treba izbaciti strane suce i uvesti paritet, po tri Srbina, Hrvata i Bošnjaka.

Komentirajući ustavne promjene, Dodik je kazao kako bi podržao promjene koje bi išle u smjeru rješavanja "hrvatskog pitanja", ali u okviru Federacije BiH.

Govoreći o poziciji Hrvata u BiH, on je ocijenio da nema potrebe za izmjenom Daytona da bi se ona popravila, već da Daytonski sporazum treba da se uvaži kako bi se stvorila osnova za dogovor tri konstitutivna naroda u BiH.

Naglasio je kako Hrvati trebaju "formalizirati i teritorijalizirati svoje ambicije u okviru Federacije BiH".

"Smatram da je veoma važno pozicionirati Hrvate, afirmirati njihov politički interes i imati tronožac u BiH", naglasio je Dodik.

Spašavanje Hrvata

Kada je u pitanju politika Hrvatske prema BiH Dodik smatra kako postupci hrvatskih eurozastupnika nisu dobri.

''To što rade zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu više ide na štetu i potkopavanju interesa Hrvata u BiH, nego nas ovdje. Ja nisam osoba koja nosi strasti iz prošlosti i koja zbog toga mijenja političke stavove. Mene stalno zovu iz Sarajeva, pa i neka najutjecajnija veleposlanstva koja ne skrivaju da su osnovni problem bošnjačko-srpski odnosi, a da su Hrvati već riješen problem'', kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, hrvatski problem u BiH ne može se riješiti na taj način.

''Nisam mijenjao stav ni onda kada su mi nudili da vodim dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili, Hrvati bi mogli prosvjedovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga'', poručio je predsjednik RS-a.

Govoreći o europskom putu BiH, kazao je kako je RS nema problema s time, pod uvjetom da se uvažava Mehanizam koordinacije i usuglašava politika na razini zemlje bez pokušaja nametanja rješenja.

Ništa protiv najjače sile

Na pitanje je li došlo do otopljavanja odnosa s Veleposlanstvom SAD u BiH s obzirom na nedavnu izjavu veleposlanice Maureen Cormack da je spremna s njim razgovarati ako bude poštovao BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog da bude protiv najveće sile svijeta, te da je riječ o pitanjima koja se tiču dostojanstva.

"Ne možete doći u poziciju da se od vas traži nemoguće, a onda vas okrive a to uopće niste napravili. Kao eto Dodik bi trebalo pokazati svoju brigu o BiH i mi bi odmah s njim razgovarali... Ako je BiH ono što oni misle da jeste, ja nisam za takvu BiH. Ako je to BiH u kojoj će se dogovoriti tri strane bez miješanja sa strane, onda se sve može riješiti", naglasio je Dodik.

Dizanje aviona zbog Stoca

Na pitanje kako bi reagirale vlasti u Sarajevu i međunarodna zajednica da su Srbi i Hrvati učinili ono što su Bošnjaci učinili u Stocu tijekom izbora, Dodik je rekao kako bi ''možda podigli zrakoplovstvo''.  

Kopirati
Drag cursor here to close