NATO ostaje oprezan

Stoltenberg: Nismo u stanju hladnog rata

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 16:50 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"NATO je snažan" i "ostaje oprezan" naspram nedavnih povećanja letova ruske vojne avijacije u europskom prostoru - upozorio je u četvrtak u Ateni glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, ocijenivši da je Rusija "potkopala povjerenje".

Podsjećajući da su odnedavno bili "povećani" upadi ruskih vojnih aviona očigledno u manevrima u zračnom prostoru Baltičkog mora, Sjevernog mora i Crnog mora, Stoltenberg, koji se sastao s grčkim liderima, izjavio je da NATO "ostaje oprezan" i da je "snažan".

Moramo ostati snažni jer ova snaga je, rekao je on, naš odgovor na ove upade, iz razloga što nije data nikakva hipoteza.

''Mi nismo u stanju hladnog rata'', naglasio je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje jednog novinara. Međutim, dodao je on, Rusija je potkopala povjerenje a ono što smo mi pokušali stvoriti je još kooperativniji i konstruktivniji odnos s NATO-om od kraja hladnog rata.

NATO je priopćio u srijedu da je izveo nekoliko zračnih intervencija od početka tjedna uključivši nekoliko članica organizacije, nakon što je otkrivena pojačana aktivnost ruske vojne avijacije u europskom prostoru, aktivnost koja je nazvana u jednom saopćenju kao aktivnost "velikih razmjera" i "neuobičajena".

Prema NATO-u, ruski avioni nisu podnijeli plan leta, nisu imali nikakav kontakt s civilnim zračnim vlastima, "što predstavlja potencijalni rizik za civilne letove".

Kopirati
Drag cursor here to close