Za potrebe izbora

Stolački načelnik tvrdi: Prijavu u Stolac plaćali s 50 KM i ručkom

Vijesti / Flash | 24. 08. 2016. u 09:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dnevnica za privremeno preseljenje u Stolac, samo za potrebe nadolazećih izbora plaćana je 50 maraka, a uz to su oni koji su se odlučili za takvo što bili počašćeni i ručkom'', kazao je Dnevnom listu predsjednik OO HDZ BiH Stolac i načelnik Općine Stolac, Stjepan Bošković nakon što je ovaj medij objavio da dosta Mostaraca, većinom Bošnjaka, mijenja prebivalište da bi glasovali u Stocu.

Nove prijave

Prema saznanjima Dnevnog lista, samo u nekih tjedan dana s područja Mostara se u Stolac prijavilo stotinjak ljudi. Bošković ističe da su zamijećene nepoznate osobe, odnosno da su ''mladići iz Blagaja 16. kolovoza ove godine svjedočili pred stolačkim CIPS-om da im je plaćeno da se prijave u Stolac, te su pritom počašćeni i ručkom“.

Ističe da je potpuno apsurdno što se ovime otvara prostor da oni koji su birali načelnika Stoca, ponovno mogu promijeniti prebivalište i birati gradonačelnika Mostara, te tako dva puta nastupiti na općinskim izborima, ali da su to nažalost mogućnosti koje su ostavljene u zakonima o izborima i prebivalištu.

''Takvo što moglo bi se pokušati spriječiti provjerom jesu li glasači na svojim adresama, no policija za to nema kapacitete'', potvrdio je stolački načelnik.

Dodaje da žalosti što se pokušava dovesti u pitanje regularnost izbora u Stocu, i to upravo od onih koji su upirali prstom da HDZ to čini, no ističe da unatoč svemu kandidat SDA, SDP i SBB Salmir Kaplan nema šansu postati načelnikom Stoca.

Odnos snaga

''Sukladno podacima popisa, podacima o upisu djece u škole i ostalim parametrima, jednostavno ne postoji šansa da Kaplan bude načelnik u Stocu'', istaknuo je Bošković.

Podsjetimo, Salmir Kaplan u izjavi Dnevnom listu upitan o prijavama iz Mostara u Stolac kazao je da je i putem televizije pozivao sve one koji su porijeklom iz Stoca da se prijave u grad na Bregavi, kako bi ovdje glasovali na lokalnim izborima, i da tu nije ništa sporno, ''osobito kada se uzme u obzir da su Bošnjaci protjerani iz ovoga grada i u njega naseljeni novi stanovnici''.

Međutim, aktualni stolački načelnik Bošković tvrdi da među novoprijavljenima ima onih koji nemaju apsolutno nikakve veze sa Stocem.

Prema saznanjima Dnevnog lista veliki broj građana Mostara počeo je mijenjati prebivalište u korist Stoca, kako bi svoju ''građansku'' dužnost tamo ispunio. Samo u zadnje vrijeme s područja Mostara u Stolac se prijavilo 90-100 osoba, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Naime, sukladno važećim zakonskim rješenjima za promjenu prebivališta dovoljno je da imate nekretninu na području grada u kojem se prijavljute, ili da vas kao stanara prijavi stanodavac, a kako su uslijed ratnih migracija brojni Bošnjaci iz Stoca naselili Mostar i okolicu, oni većinom u gradu na Bregavi posjeduju i nekretnine, te im promjena prebivališta nije nikakav problem.

Kopirati
Drag cursor here to close