Hadžiomerović

Stolac je poligon za ovladavanje SDA-om u HNŽ-u i Mostaru

Vijesti / Flash | 11. 05. 2015. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Negativni kontekst u izbornom procesu SDA u Stocu je morbidna, dobro isplanirana konstrukcija jedne dnevne novine koja je u stvari dnevni bilten SDA-u suparničke političke stranke i ima zadatak da u javnosti stvori klimu javnog linča pod plaštom informisanja javnosti, a stvarni cilj joj je degradacija i kompromitacija Stranke demokratske akcije odnosno širenje političkog prostora za svog stvarnog vlasnika ne samo u Stocu nego i cijeloj BiH'', izjavio je za Dnevni list Zlatko Hadžiomerović, još uvijek aktualni ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a.

Hadžiomerović kaže kako se, prema oprobanom receptu vlasnikovih nalogodavaca, koriste izmišljeni događaji koji mogu najjače uticati na emocije jednog naroda, kao što je tučnjava na dženazi.

''Takvu gnusnu laž teško bi bilo tko opovrgnuo, da na navedenoj dženazi nije bio novinar koji je kasnije reagirao profesionalno i svojim tekstom dokazao istinu. Na žalost, prostor za takvo djelovanje im daju nezreli i naivni pojedinci iz SDA koji, u zabludi, naručivanjem tekstova misle da tu dnevnu novinu koriste u svom interesu u izbornom procesu unutar SDA, a u stvari nisu svjesni da su oni samo sredstvo u rukama druge političke stranke kojim razgrađuju jedinstvo SDA i uveliko snižavaju rejting SDA'', navodi Hadžiomerović.

Na optužbe da je u izbornom procesu podjelio Bošnjake u Stocu, kaže kako to nije istina.

''Bošnjaci i dobrobit Bošnjaka u Stocu je moj cilj a ne sredstvo upravo iz razloga što živim u Stocu. A da ja povremeno navratim u Stolac kada mi je to interes onda bi bilo opravdano mi prigovarati da doprinosim podjeli Bošnjaka u Stocu'', rekao je navodeći kako je mjesto predsjednika OO SDA Stolac samo sredstvo za realizaciju cilja.

''Međutim, jedna interesna grupacija unutar SDA plasira tu zamjenu teza kako bi isprovocirala reakciju vrha stranke ili za uvođenje povjereništva u SDA Stoca ili eliminaciju gospodina (Salmira) Kaplana i mene iz izbornog procesa putem ne davanja saglasnosti na naše kandidature za predsjednika OO SDA Stolac. Eliminacijom mene i Kaplana bi se otvorio prostor za trećeg kandidata Bekira Isakovića, Kaplanovog intimusa koji je Kaplanova zlatna rezerva. Što bi se reklo nije šija nego vrat'', rekao je ne želeći govoriti o imenima tvrdeći kako je poznavateljima prilika u SDA HNŽ jako je dobro poznato.

''Jesu iz ovog kantona ili samo imaju CIPS u HNŽ, a povezani su i s pojedincima iz vrha stranke. Naglašavam s pojedincima! S druge strane, na prijedlog gdina Izetbegovića Predsjedništvo stranke je imenovanjem potpredsjednika Safeta Softića da nadzire preostali dio izbornih radnji u Stocu jasno pokazalo svoju neutralnost i volju za dosljedno poštivanje Statuta i Pravila izbornog postupka i ja ponovo pozdravljam takvu odluku'', rekao je Dnevnom listu Hadžiomerović.

Istaknuo je kako je tijekom dosadašnjeg dijela izbornog procesa bilo propusta ali su na prvostupanjskom ili drugostepanjskom organu ispravljani.

''Međutim, Centralna apelaciona komisija se, na žalost, pretvorila u jednostrani instrument već spomenute interesne grupe i zloupotrebom ovlaštenja postala faktor koji direktno i brutalno uvodi nelegalnost u izborni proces u SDA Stoca. Ako bude potrebno spreman sam pravdu tražiti i sudskim putem. Ipak, pošto smo sve to u suradnji s dvije ugledne odvjetničke kuće iz Mostara analizirali i našli statutarni put za obustavljanje od izvršenja odluka Centralne apelacione komisije uz predočenje jasnih dokaza, nadam se da sudski postupci neće biti potrebni. SDA je previše velika i ozbiljna stranka da bi dopustila da dva čovjeka koji čine Apelacionu komisiju ruše legalnost rada i na velika vrata promoviraju pravno nasilje'', rekao je.

Kaže kako je izborna Skupština za općinsku organizaciju SDA Stolac, koja je trebala biti održana u nedjelju, odlukom Izvršnog odbora odgođena jer nisu održani izbori u svim mjesnim ograncima što je preduvjet, a najveći grijeh za to pripada Centralnoj apelacionoj komisiji.

''S obzirom da hoćemo i moramo poštivati odredbe Pravila izbornog postupka matemački je nemoguće da se proces može završiti prije 18.5. Ako svi želimo dobro i Stranci i bošnjacima Stoca a u cilju relaksiranja završetka izbornog procesa ovim putem javno pozivam stranačke kolege gospodu Isakovića i Kaplana da se sva trojica povučemo iz kandidature za mjesto predsjednika SDA Stolac i otvorimo put za potpuno novo lice za predsjednika SDA Stolac'', rekao je Hadžiomerović dodavši kako se time može dokazati da u ovom izbornom procesu ''želimo ojačati SDA i poslati najbolju moguću poruku stočanima''.

'' Nemojmo se zavaravati, Stolac je mala Općina kakvih ima na desetine u BIH, SDA je u Stocu dobila 1.600 glasova na posljednjim izborima što je 0,53 posto od ukupnog broja glasova SDA. Jasno je da već spomenutoj interesnoj grupi i pojedincima iz vrha Stranke Stolac nije nikakav cilj nego sredstvo i metodni poligon za realizaciju stvarnog cilja a to je ovladavanje Kantonalnim odborom SDA HNŽ, a u drugoj fazi u dogledno vrijeme i Gradskim odborom SDA Mostara. Odnosno da ispitaju da li im ove brutalne i nelegalne metode mogu proći da bi ih eventualno poslije primijenili na Kantonalnom odboru i Gradskom odboru Mostara'', rekao je Hadžiomerović.

Kopirati
Drag cursor here to close