EUropski put

Što je nama upitnik? Rješavanje može potrajati i godinu i pol

Vijesti / Flash | 08. 12. 2016. u 11:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je danas kako je dostavljanje Upitnika Europske komisije Bosni i Hercegovini važan trenutak i prvenstveno velika obveza za BiH. Ističe da to nije upitnik u smislu odgovora „da“ ili „ne“.

''To je toliko velika obveza i mnogi u zemlji nisu svjesni da imamo tako malo vremena od nekoliko mjeseci i tako malo resursa i logistike za davanje kvalitetnih odgovora koji podrazumijevaju u značajnom broju pitanja i koordinaciju s drugim razinama vlasti, entitetima, županijama'', izjavio je ministar Šarović.

PROČITAjTE I:
Za Upitnik spremni!

Po njegovim riječima, to je vrlo, vrlo složen proces.

''Ukoliko apsolviramo ovo pitanje polovinom ili u drugoj polovini 2017. imamo šansu da dobijemo pozitivno mišljenje na osnovu koga dobivamo kandidatski status. Mislim da je potrebna puna mobilizacija i razvijanje svijesti o značaju ovog trenutka ali i rekao bih, upitnoj spremnosti BiH da iskoristi ovo vrlo kratko vrijeme'', kazao je Šarović.

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, Milan Sitarski komentirajući sutrašnju predaju upitnika Europske komisije bh. vlastima istaknuo je kako je BiH prve korake na putu integracije u Europsku uniju započela sredinom prošlog desetljeća, skoro istovremeno sa Srbijom i Crnom Gorom.

''Vremenom su, međutim, te države značajno uznapredovale na tom putu, a na njega je stupilo i Kosovo, unatoč otvorenom državnopravnom sporu sa Srbijom i nekoliko članica same EU. Ta činjenica ne treba obeshrabriti političke aktere u BiH, pošto je nekoliko značajnih koraka pređeno u posljednjih godinu i pol dana'', izjavio je za Fenu Sitarski.

Napomenu je da će upitnik Europske komisije biti među prvim ozbiljnim izazovima koji će se naći pred mukotrpno formiranim i još uvijek netestiranim mehanizmom koordinacije, tako da je nezahvalno prognozirati kako će on funkcionirati.

''Iskustva Makedonije, Crne Gore i Srbije svjedoče da se razdoblje između prijema upitnika i odobravanja kandidacijskog statusa kretao između jedne i jedne i pol godine, tako da ne bi bilo razočaravajuće ako BiH taj status dobije u prvoj polovici 2018. godine. Upozorava, međutim, iskustvo Albanije kod koje je taj period trajao čak četiri i pol godine, što bi svakako trebalo izbjeći'', ističe Sitarski.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić je rekao kako je donošenje upitnika za BiH sasvim sigurno jedna od najznačajnijih stvari na europskom putu BiH te da je to najosjetljivije razdoblje našeg europskog puta.

''Zaista će on dovesti državu BiH pred ozbiljne dileme - je li u stanju odgovoriti na nekoliko tisuća pitanja koja će biti vrlo precizno postavljena. Nas svakako može radovati činjenica da smo u toj fazi europskog puta. Zajedno s određenom vrstom zadovoljstva koje imamo zbog toga, također postoji određena vrsta zapitanosti kako ćemo izaći na kraj sa svim ovim i jesmo li spremni za to'', kazao je Softić.

Dodao je kako je to zaista jedno ozbiljno pitanje, ''skoro identično pitanje koje smo sebi postavljali kada je Dragan Čović u veljaču predao našu aplikaciju''.

''I tada smo imali ozbiljne dileme u vezi s tim jesmo li ispunili uvjete koji su potrebni za predaju takve aplikacije, je li ta aplikacija kredibilna. Ali evo, do kraja godine ipak smo došli i do ove faze'', rekao je Softić.

Po njegovim riječima, ono što se osjeti u ovom procesu jeste ipak "vjetar u leđa" koji nama Europska unija daje.

''Ono što me najviše brine, kada dobijemo ovaj upitnik, jeste presložen mehanizam koordinacije koji bi trebao biti jako funkcionalan u smislu svih ovih potreba koje su pred nama, a on je uslijed nekih političkih ograničenja koja su se postavljala tijekom zadnje dvije-tri godine, prilikom tog beskonačnog usuglašavanja o mehanizmu koordinacije, dobio jednu formu koja je nezgrapna, rogobatna, koja je poprilično nefunkcionalna. To će, sasvim sigurno, biti jedan od najvećih izazova'', istaknuo je Softić.

Naime, tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u petak će u Sarajevu predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću predati Upitnik Europske komisije.

Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu odlučuju Vijeće EU i Europsko vijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close