SDPBiH

Što je cilj i šta se postiže predloženim rješenjima iz Radnog materijala o odluci 'Sejdić-Finci'

Vijesti / Flash | 27. 07. 2012. u 14:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predloženim rješenjem iz Radnog materijala o Odluci „Sejdić- Finci“ se nakon 17 godina poslije Daytona omogućava pomak sa „mrtve“ tačke i kretanje u daljnji proces ustavnih reformi kroz kandidatski status BiH u Europskoj uniji.

Predloženo rješenje je korak naprijed u odnosu na ono što danas imamo. Korak naprijed znači da to nije savršeno rješenje kakvo bi SDP, kao i svi građani voljeli i željeli imati, ali jeste korak naprijed ka ispunjenju krajnjeg cilja i ZADATKA koji je dat svim političkim subjektima u BiH.

Predloženo rješenje trenutno nema alternativu i uvjet je za kredibilnu aplikaciju za kandidatski status Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ono pokreće unutarnje reforme u društvu i deblokira proces pridruživanja EU sukladno roku 31. kolovoz iz Mape puta usvojene u Bruxsellsu. Pored toga, omogućava ostanak BiH u članstvu Vijeća Europe umjesto isključenja koje je nagovješteno i otvara daljnji put u EU i NATO.

Ovim rješenjem se uvode u Ustav BiH Ostali koji do sada nisu postojali kao ustavna kategorija niti u Predsjedništvu BiH niti u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ono predstavlja prvi korak ka cjelovitoj ustavnoj reformi sukladno principima i stavovima SDP-a.

Zbog odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine, SDP smatra da niko nema pravo da od naše zemlje i naših građana pravi „slučaj“ iz kojeg nema političkog izlaza, ili tzv. „crnu rupu“, ne čineći ništa konkretno da se dođe do rješenja. Umjesto kritike tuđih stavova, opstrukcije i održavanja statusa quo mi smo odabrali da ponudimo rješenje.

Ovim rješenjem se garantira da će vlast na svim nivoima biti konstituirana u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora i onemogućavaju se blokade u uspostavi vlasti kojima smo bili svjedoci u proteklim godinama.

Kompletan tekst sa usporednom analizom postojećih i predloženih rješenja možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close