Kulminacija rata u Siriji

Što će Rusija uraditi ako SAD krene direktno na rušenje Bashara al-Assada!?

Vijesti / Svijet | 01. 10. 2016. u 14:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko Sjedinjene Države pokrenu kampanju na svrgavanju sirijske vlade, to bi dodatno podijelilo zemlju i imalo bi ogromne negativne dugoročne posljedice po kompletnu regiju'', upozorila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

''Ukoliko SAD pokrenu direktnu agresiju protiv Damaska i sirijske vojske, to bi izazvalo užasavajući tektonski poremećaj, ne samo u zemlji nego i u kompletnoj regiji'', izjavila je ona u talk-showu koji je emitiran u subotu.

''Bez vlade u Damasku doći će do vakuuma vlasti u Siriji, koji će popuniti takozvani umjerenjaci, koji u stvarnosti nisu umjerenjaci nego teroristi svih boja, a s njima se nitko neće baviti'', prognozirala je Zaharova.

''I kasnije će se to pogoršati na mnogo gori način nego što se dogodilo u Iraku. Znamo da je vojska (Saddama Husseina) postala osnova za Islamsku državu. Sve protiv čega se trenutno bore koalicija (pod američkim vodstvom) i Rusija'', kazala je.

Rusija i SAD međusobno se optužuju oko propasti primirja koje je potpisano prošlog mjeseca, ali se nije poštivalo. SAD tvrde da Moskva nije učinila dovoljno da zadobije povjerenje pobunjeničkih snaga i da spriječi vladu predsjednika Bashara al-Assada da napada svoje protivnike.
Rusija tvrdi da Washington nije u stanju da odvoji "umjerene pobunjenike" od terorističkih skupina i drži ih pod prismotrom kako bi održao primirje.

S propašću sporazuma o primirju, sirijska vlada je pokrenula ofanzivu na dijelove Alepa pod pobunjeničkom kontrolom, uključujući i ogranak al-Qaide Nusra front. Sjedinjene Države su priznale da mjesecima nisu napadale Nusra Front jer su se teroristi pomiješali s "umjerenim snagama" i civilnim stanovništvom.

Istovremeno, optužuje Moskvu i Damask za ratne zločine, navodeći civilne žrtve tijekom obnovljenih sukoba u Alepu.

Rusija je izrazila zabrinutost da SAD namjerno štite Nusra front od vojne akcije Rusije i Sirije, nadajući se da će teroristička grupa pomoći u svrgavanju sirijske vlade, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Žestoke borbe na sjeveru Alepa

Ruski borbeni zrakoplovi u velikoj ofenzivi u subotu bombardiraju pobunjenička područja sjeverno od Alepa, a vojska je granatirala opkoljenu staru gradsku četvrt, rekli su pobunjenici i promatračke skupine.

Meta zračnih napada su glavne linije opskrbe pobunjeničkih područja - cesta Castello i četvrt Mala - dok borbe bijesne u četvrti Sulejman al Halabi, gdje je crta razdvajanja sa sjevernim starim gradom Alepa.

Vojni izvor koji citiraju državni mediji rekao je da su vojne snage postigle napredak što pobunjenici opovrgavaju te kažu da su odbili najnoviji napad.

"Teško granatiraju stari grad nakon ponovnog neuspjela pokušaja da zauzmu teritorij. Izgubili su nekoliko boraca i mi smo nepopustljivi", rekao je Abu Hamam, pobunjenik iz skupine Failak al Šam.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava o teškom bombardiranju vladinih snaga i o borbama "naprijed-nazad" u četvrti Sulejman al Halabi, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close