Islamska država

Stižu avioni i dronovi: Turska kreće u rat

Vijesti / Flash | 05. 08. 2015. u 09:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska će "uskoro" početi boriti se s grupom Islamska država na sjeveru Sirije, rekao je njezin šef diplomacije Mevlut Kavušoglu, na susretu sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryjem u Maleziji.

''Trenutno, sa Sjedinjenim Američkim Državama, mi uvježbavamo i opremamo umjerenu opoziciju u pokrenut ćemo našu borbu protiv Daesha, uskoro, i na efikasan način'', rekao je ministar kojega je kratko intervjuirao jedan novinar na margini godišnjeg sastanaka ministara vanjskih poslova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Istodobno, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako su američki vojni zrakoplovi i bespilotne letjelice počeli pristizati u turske zračne vojne baze, pa će uskoro biti pokrenuta sveobuhvatna akcija protiv džihadista iz Islamske države.

Naime, vlasti u Ankari su krajem srpnja službeno odobrile korištenje turskih zračnih baza američkim i koalicijskim zrakoplovima koji sudjeluju u borbi protiv Islamske države, podsjeća Reuters.

"U skladu s našim dogovorom sa Sjedinjenim Državama, ostvarili smo napredak kad je riječ o otvaranju naših baza, a posebno baze Incirlik", rekao je Cavusoglu za tursku televiziju TRT.

"Vidimo da su počeli stizati američki zrakoplovi i dronovi, a uskoro ćemo svi zajedno pokrenuti sveobuhvatnu akciju protiv Islamske države", izjavio je turski ministar tijekom posjete Maleziji.

Turske su vlasti 29. srpnja potpisale odluku o ustupanju zračne baze Incirlik na korištenje Amerikancima kako bi mogli izvoditi zračne udare na položaje skupine Islamske države u Siriji, doznaje se od turskog službenog izvora.

Vladina odluka je "potpisana" i Amerikanci se ubuduće "u svakom trenutku" mogu koristiti bazom Incirlik u okviru protudžihadističke međunarodne koalicije, rečeno je tada u ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Taj dogovor, kojemu su prethodile dugotrajne pripreme, Washington je silno želio, budući da američki borbeni avioni F-16 brzo mogu stići iz te baze do džihadističkih položaja. Do sada su polijetali iz udaljenijih baza u Jordanu i Kuvajtu.

Turska, članica NATO-a, sve dosad nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv Islamske države, iz straha da ne ojača sirijske Kurde koji se na terenu bore s džihadistima blizu njezine granice.

No napadom koji se 20. srpnja dogodio u Surucu, na jugu Turske, u kojemu su 32 osobe poginule a pripisuje se IS-u, okolnosti su se promijenile i Ankara je bila primorana na strateški zaokret.

Kopirati
Drag cursor here to close