Tužitelji za stolom

Stiže 100 optužnica za ratne zločine

Vijesti / Flash | 13. 11. 2014. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podignute optužnice Tužiteljstva BiH za ratne zločine u postotku od 80 posto i više rezultirale osuđujućim presudama, što govori o kvaliteti prikupljenih dokaza, jedan je od zaključaka susreta glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića i glavnog haaškim tužitelja Sergea Brammertza.

Na sastanku je Salihović upoznao kolegu iz MKSJ-a o intenzivnim aktivnostima Tužiteljstva BiH u radu na predmetima ratnih zločina, kao i podatkom da će Tužiteljstvo BiH u sljedećih nekoliko dana preći brojku od 400 osoba ukupno optuženih za ratne zločine, što je svakako značajan rezultat u procesu kažnjavanja ratnih zločina i uspostavi vladavine prava.

U ovoj godini očekuje se da će biti podignute optužnice protiv više od 100 optuženih, što znači da će rezultati u 2014. godini iznositi oko 25 posto od ukupnog broja optuženih u proteklih 10 godina, što je ocijenjeno kao značajan napredak.

Također, glavni tužitelj Salihović i dužnosnici iz Posebnog odjela za ratne zločine upoznali su kolege iz Haaga o aktivnostima na procesuiranju predmeta Kategorije 2 koji su u fazi istrage proslijeđeni Tužiteljstvu BiH iz Haškog tribunala.

Tužitelj Brammertz i njegov tim informirani su o podignutim optužnicama u svezi s predmetima Kategorije 2, kao i o aktivnostima koje će se provoditi.

Predmeti Kategorije 2 od izuzetne su važnosti za izvješće koje Tužiteljstvo pri MKSJ podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, te je zaključeno da se ove aktivnosti moraju odvijati s maksimalnim intenzitetom.

Na sastanku je bilo razgovora i o regionalnoj suradnji između tužiteljstava zemalja regije, a u naporima za što učinkovitije procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH poduzima u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

Tužitelj Brammertz iskazao je punu potporu svojim kolegama u Tužiteljstvu BiH u radu i procesuiranju predmeta ratnih zločina kao bitnog segmenta za uspostavu vladavine prava u BiH i regiji, a tužitelj Salihović i njegov tim izrazili su zahvalnost kolegama iz Haaga na izuzetnoj pomoći i suradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločin, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close