Maglaj

Štete kod poplavljenih gospodarskih objekata 90,3 milijuna KM

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 15:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štete kod 297 poplavljenih gospodarskih subjekata u gradu i prigradskim naseljima iznose 90,3 milijuna KM, od čega se na „Natron-Hayat“ odnosi 66,5 milijuna KM'', rekao je u intervjuu za Poslovne novine Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

Iako u teškoj situaciji, kako je dodao, većina njih je, uz iskazanu neviđenu istrajnost, nastavila obavljati svoju djelatnost. Od sredine svibnja prošle godine do danas ukupno su odjavljena 24 gospodarska subjekta, od kojih je 12 odjava po sili zakona uslijed poplava i klizišta, dok je ostalih 12 navelo razloge koji nisu izravno vezani za posljedice prirodnih nepogoda.

Kako dalje navodi načelnik Mustabašić, 273 ugrožena gospodarska subjekta su nastavila sa radom sa smanjenim kapacitetima, prilagođavajući svoje poslovanje trenutnim potrebama i uslovima na tržištu, koje je dobrim dijelom poremećeno u periodu poslije poplava i klizišta.

''Značajan je oporavak kompanije „Natron-Hayat“, koja je za 97 dana uspjela obnoviti integralnu proizvodnju i nastavila sa radom uz zadržavanje svih 900 uposlenih. Sveukupan proces obnove, koji je u tijeku, i koji će se odvijati u narednom razdoblju, za određene gospodarske subjekte je prilika za povećanje obima proizvodnje i prometa, odnosno broja zaposlenih; dodao je Mustabašić.

S obzirom na to da se radi o razmjerama katastrofe i štetama koje prevazilaze sve realno raspoložive izvore, Općina Maglaj će, po njegovim riječima, i dalje u kontinuitetu nastaviti aktivnosti podrške gospodarskim subjektima u otklanjanju šteta.

''Podržavat ćemo ih kroz sve dostupne izvore namijenjene za ovu svrhu, kako bi se maglajsko gospodarstvo u što kraćem razdoblju oporavilo i vratila na nivo prije prirodne nesreće'', kazao je načelnik.

Naveo je da je Općina Maglaj u svim prilikama bila servis i podrška gospodarskim subjektima kod obavještavanja, prijavljivanja i pružanja relevantnih informacija o aktualnim vidovima podrške. Za pohvalu je i iskazana proaktivnost gospodarstvenika koji su prepoznali interes i aplicirali na javne pozive.

Na području Općine Maglaj, prema dostupnim podacima, do sada su ostvareni poticaji u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna KM. Nažalost, razmjere katastrofe su takve da i dalje zahtijevaju kontinuiranu podršku svih relevantnih institucija i organizacija ugroženim gospodarskim subjektima kako bi barem djelomično sanirali uništena dobra i vratili biznise na raniji nivo.

Ukupne štete na objektima, u gospodarstvu, poljoprivredi i infrastrukturi po konačnom izvještaju općinske Komisije za popis šteta od prošlogodišnjih svibanjskih poplava iznose 166.633.940 KM, objavile su Poslovne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close