Stefanović: Srbija će nastaviti dijalog s Kosovom

Vijesti / Flash | 20. 06. 2012. u 16:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom Borislav Stefanović izjavio je u srijedu u Beogradu da će taj dijalog biti nastavljen ''u nekom obliku'' istaknuvši kako će Srbija primijeniti sve postignute sporazume i da ostaje pouzdan partner međunarodnoj zajednici u rješavanju kosovskog pitanja.

Stefanović je na tiskovnoj konferenciji, sazvanoj uoči susreta spredstavnikom Europske unije (EU) u tom dijalogu Robertom Cooperom, rekao da je za to nužno da bude formirana nova srbijanska vlada te da između predsjednika i nove vlade bude postignut dogovor tko će voditi taj dijalog.

''Mi ne bježimo od ispunjavanja naših obaveza, ali isto tako želim reći da je, očigledno, inicijativa o kosovskom pitanju, pogotovo u situaciji u kojoj nemamo vladu, od sada u uredu predsjednika Srbije'', naveo je Stefanović, dodajući kako su, po njegovim informacijama, nedavni razgovori predsjednika Tomislava Nikolića u Bruxellesu ocijenjeni vrlo pozitivnim.

Dodao je kako Nikolićev poziv Cooperu da posjeti Beograd smatra jasnim znakom da ured predsjednika preuzima ulogu u rješavanju pitanja Kosova.

Stefanović će se s Cooperom sastati tijekom poslijepodneva, a Cooper će prethodno razgovarati s Nikolićevim savjetnikom Markom Đurićem jer se srbijanski predsjednik nalazi na summitu UN u Rio de Janeiru.

Europski diplomat, po Stefanovićevim riječima, u Beogradu boravi prvenstveno kako bi objasnio njegovo viđenje sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim međunarodnim skupovima. Očekuje se da bi nakon Cooperova posjeta trebalo biti razjašnjeno i postavlja li EU pred Srbiju nove uvjete kada je riječ o Kosovu.

Pozivajući se na neslužbene izvore u Beogradu, beogradski dnevnik ''Politika'' prenio je kako, uz postojeće poznate zahtjeve (da primijeni do sada postignute dogovore te ukine paralelne institucije na sjeveru Kosova, koje u Srbiji nazivaju srpskim, pri čemu se ne misli na obrazovne i zdravstvene ustanove), EU od Srbije traži da prihvati uvođenje pozivnog telefonskog broja za Kosovo, otvaranje ureda Beograda u Prištini i obrnuto, ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici te susret na vrhu Beograda i Prištine.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je u razgovoru za beogradske ''Večernje novosti'' kako otvaranje ureda Beograda u Prištini nitko iz međunarodne zajednice i EU nije nikada postavio Srbiji, ni službeno ni neslužbeno, te ocijenio kako se sada sve zloupotrebljava u političke svrhe u procesu formiranja vlade pa i pitanje Kosova.

Bogdanović je kazao kako nije nov zahtjev za ukidanjem institucija na sjeveru Kosova i da Srbija prestane financirati ''taj dio državnog teritorija''. ''Sve dok se ne okončaju ozbiljni pregovori o političkom statusu sjevera Kosova i Metohije država ne može prestati financijski podupirati naše institucije. Jednostavno, mi smo spremni na dijalog i kompromisna rješenja, ali ne i na ispunjavanje uvjeta koji se kose s našim nacionalnim interesima'', rekao je Bogdanović.

Dodao je kako također nije nov ni zahtjev Kosova da dobije pozivni telefonski broj kao neovisna država, ali da Srbija na to nije pristajala i o tom se pitanju, kako je istaknuo, stajalište Srbije
nije promijenilo.

Voditelj srbijanskog tima u dijalogu s Kosovom Stefanović kazao je danas u obraćanju novinarima kako će pred Srbiju vjerojatno biti postavljeno pitanje poput pozivnog broja za Kosovo, dodavši kako ima glasina i o zahtjevu za otvaranje ureda Prištine u Beogradu i Beograda u Prištini, unatoč tome što to nije bio dio dijaloga.

Kopirati
Drag cursor here to close