Ako...

Status kandidata za dvije godine?

Vijesti / Flash | 18. 03. 2015. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko Bosna i Hercegovina odmah počne s implementacijom programa potrebnih reformi, te do kraja godine prikaže određeni napredak u tom smislu i BiH pripremi aplikaciju koja bi bila pripremljena u EU kao kredibilna, za oko dvije godine bi mogla dobiti status države kandidata'', izjavio je danas u Banja Luci David Brozina, zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u BiH istaknuvši kako je to najoptimističnija varijanta.

Brozina se nada i da će nova vlast u BiH poduzeti mjere kako bi počeli svi procesi reformi.

Nakon što je danas u Banja Luci održao predavanje o temi "Europski put: pogrešna očekivanja i shvaćanja“, rekao je kako bi prvi veliki rezultat za BiH, kada se gleda tehnički postupak, to da za godinu ili godinu i pol dana pripremi sve potrebne izvještaje, provede reforme i da se u tom smislu pokaže funkcionalnost države.

''Bosna i Hercegovina se danas nalazi na prekretnici'', rekao je Bronzina podsjetivši kako je u ponedjeljak otvorena mogućnost da se ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, što otvara novo poglavlje na europskom putu BiH.

Naglasio je kako se u tome ne smije gubiti vrijeme.

''Sada se u BiH očekuje implementacija ekonomsko-socijalnih reformi, koje su nužne u ovoj državi'', rekao je i upozorio kako se ne smije zaboraviti ni ono što su uvjeti za članstvo svake države, kao što je prilagođavanje zakonodavstva, funkcionalnost administracije, tržište koje se može suprotstaviti ekonomskim uvjetima EU...

Govoreći o temi "Europski put: pogrešna očekivanja i shvaćanja“, dodao je i kako je jedno od pogrešnih shvaćanja i to da će EU imati više uvjeta za BiH nego za druge države ili da će ih biti manje.

''Stvarnost je takva da je taj put jednak za sve'', dodao je i ponovio da se nada da će nova vlast u BiH poduzeti mjere da bi počeli svi procesi reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close