Federalni Dom naroda

Starim deviznim štedišama rok za verfikaciju potraživanja produžen do 2018.

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 14:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije odobrio je predloženu izmjenu Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje, kojom se ''starim deviznim štedišama'' produžuju rok do 31. prosinca 2018. godine za verifikaciju njihovih potraživanja, koji je ranije bio utvrđen do 31. prosinca 2015.

To je bilo neophodno da bi se omogućio postupak za identificiranje tražitelja, provjeru iznosa računa stare devizne štednje svakog tražitelja i registraciju svih potraživanja po osnovi računa stare devizne štednje.

Imajući u vidu da stvarna potraživanja zavise od njihove potvrde u postupku verifikacije obrazloženo je da će se i konačna potraživanja utvrditi nakon završetka verifikacije za svakog pojedinačnog vlasnika računa stare devizne štednje, odnosno po okončanju eventualnih sudskih postupaka.

Inače, za izmirenje obveza po osnovi računa stare devizne štednje, temeljem Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje odgovorna je BiH, dok sredstva za izmirenje obveza za štednju deponiranu u bankama na teritoriji Federacije osigurava Federacija.

Obaveze Federacije po osnovi računa stare devizne štednje, procijenjene navedenim zakonom, iznose 1.150.000.000 KM.

Da bi ova izmjena zakona stupila na snagu još je potrebno da je usvoji i Zatupnički dom Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close