Ratne igre

Stara francuska podmornica "potopila" američki nosač zrakoplova

Sci-Tech / Tehnologija | 06. 03. 2015. u 12:52 m:m.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska nuklearna podmornica stara 34 godine fiktivno je potopila američki nosač zrakoplova "USS Theodore Roosevelt" i veći dio njegove pratnje tijekom vojnih vježbi kod obala Floride, objavili su francusko ministarstvo obrane i mornarica, koji su ubrzo potom tu vijest uklonili, a prenosi "Russia Today".

Vijest koju su francusko ministarstvo i mornarica objavili pod naslovom "SNA Safir na vježbama s američkom mornaricom kod obala Flodire", u kojoj se pozdravlja uspjeh francuske podmornice, prije nego što je uklonjena preuzelo je nekoliko portala te se pojavila u više blogova.

Cilj vojnih vježbi u vodama kod obala Floride koje su počele sredinom veljače bio je da se testira nedavno moderniziran američki nosač zrakoplova, čije je usavršavanje trajalo četiri godine i koštalo 2,6 milijardi dolara, prije nego što bude raspoređen u napadačkoj skupini, navodi RT.

Vježbe su uključivale scenarija napada podmornica i borbe s neprijateljskim brodovima.

Tijekom prve faze 10-dnevnih pomorskih vježbi, francuska podmornica "Safir" bila je dio takozvanih prijateljskih snaga, ali je u drugoj fazi bila u ulozi neprijatelja i imala je zadatak da locira američki nosač i pripremi napad na napadačku skupinu predvodeći brodove.

U posljednjoj fazi vježbi, francuska podmornica se neprimijećeno približila napadačkoj skupini američkog nosača prošavši kroz obrambeni "zid" formiran od američkih fregata koje su štitile nosač, prenosi Tanjug.

''Posljednjeg dana ujutro, izdat je nalog za otvaranje vatre, što je omogućilo 'Safiru' da fiktivno potopi 'Theodorea Roosevelta', kao i veći dio njegove pratnje", navedeno je u prvobitnoj vijesti koju je preuzeo blog "France chelengis".

Kopirati
Drag cursor here to close