mjere zaštite

Srpski zatvorenici u Zenici zaštićeni

Vijesti / Flash | 03. 05. 2016. u 13:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas s Željkom Zorić i Snežanom Bajić, suprugama osuđenika koju kaznu zatvora služe u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica.

Kasipović je sugovornice informirao o izvještaju nastalom kao rezultat današnjeg kontinuiranog kontakta sa ministrom pravde FBiH, Matom Jozićem, te rukovodstvom u KPZ-a Zenica, priopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

‘’Ministar pravde FBiH Mato Jozić i zamjenik direktora KPZ-a Zenica Ivica Dujmović su me uvjerili da su poduzete sve neophodne mjere da bi se osuđena osoba zaštitila i osigurala od daljnjih mogućih napada’’, rekao je Kasipović.

Naveo je i da je u tijeku priprema kompletnog izvještaja u vezi sa ovim nemilim događajem.

‘’Prema informacijama koje sam dobio, nadležni pravosudni organi obavljaju potrebne radnje i postupke u vezi sa ovim, nemilim događajem. Rečeno mi je da je u najboljem redu obavljena vjerska služba povodom Vaskrsa’’, rekao je entitetski ministar pravde.

Najavio je i da će dalje ostati u kontinuiranom kontaktu sa ministrom pravde FBiH Matom Jozićem, rukovodstvom u KPZ-a Zenica te obiteljima osuđenih osoba koja kaznu zatvora služe u toj zatvorskoj ustanovi.

‘’Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske i dalje inzistira na potpisivanju memoranduma u vezi sa izvršenjem kazne zatvora i nadam se da bismo uskoro mogli doći do kvalitetnijeg dogovora, prema kojem bi osuđene osobe, koja osude sudovi u Republici Srpskoj ili županijski sudovi, bila u mogućnosti da izdržavaju kaznu zatvora prema mjestu svog prebivališta’’, rekao je Kasipović.

Kazao je i da će do postizanja konačnog dogovora inzistirati na profesionalnom i humanom odnosu u kojem svakoj osobi, prije svega, mora biti garantirana sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close