Poplave uzimaju danak

Srpska: Slijede smanjenja plaća i otkazi

Vijesti / Flash | 29. 11. 2014. u 08:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina općina u Republici Srpskoj bila je prisiljena umanjiti okvire proračuna za narednu godinu zbog smanjenja priliva svih prihoda, kao i neplaniranih izdataka zbog poplava, a jedan broj općina već je najavio smanjenje broja zaposlenih, kao i plaća. Miroslav Kršić, načelnik Odjela za financije u općini Doboj, kazao je da je planirani okvir proračuna za sljedeću godinu manji za osam posto od ovogodišnjeg, pišu Nezavisne novine.

"Odlukom o gradskom proračunu za sljedeću godinu, koju je usvojila Skupština, navedeno je da će on iznositi 27.760.000 KM, što predstavlja umanjenje za osam posto od ovogodišnjeg", precizirao je Kršić.

Naveo je kako se prilikom projekcije proračuna za 2015. godinu uzelo u obzir umanjenje pojedinih prihoda nakon konstituiranja organa općine Stanari.

"Porezi na imovinu umanjeni su za 60.000 KM, a u istom iznosu umanjena su i osobna primanja proračunskih korisnika. Umanjenja su uslijedila nakon preporuka Ministarstva financija RS na Nacrt proračuna", kazao je Kršić.

I proračun općine Višegrad ove godine će po prilivu sredstava biti za oko 1.400.000 KM manji u odnosu na prošlogodišnji, koji je iznosio 8.458.800 KM, potvrdio je Slaviša Mišković, načelnik ove općine.

"Da bi se uravnotežio proračun predstoji nam smanjenje troškova, broja zaposlenih, te smanjenje grantova svim subjektima koji su vezani za proračun općine", rekao je Mišković.

On je dodao da je prošle godine za bruto osobne dohotke zaposlenih, koji se financiraju iz proračuna općine, trebalo izdvojiti 2.700.000 maraka, napominjući da to odvlači velika sredstva, tako da ostaje nedovoljno novca za druge namjene. Jadranka Đukić, načelnik Odjela za financije u općini Šamac, kazala je da je usvojeni Nacrt proračuna manji za oko četiri posto i da iznosi 6,9 milijuna KM, navode Nezavisne.

"Nacrt je manji od planiranog jer je došlo do pada prihoda. Drugi razlog su tehnički problemi u proračunu za 2014, gdje nisu planirani ekonomski kodovi na koje je trebalo iskazati troškove nastale u poplavama", dodala je.

Milorad Sofrenić, načelnik Odjela za financije u gradu Bijeljina, kazao je da će za trošenje naredne godine u gradskoj kasi biti dva milijuna KM manje nego ove godine, s obzirom na to da je Nacrt proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 43 milijuna KM.

"Nacrt proračuna je realan i uz nastavak štednje i očekivano povećanje prihoda od vraćanja PDV-a Bijeljina može i značajnije da pokrije deficit kako bi konsolidirala financije", kazao je Sofrenić. Mićo Mićić, predsjednik Saveza općina i gradova RS, kazao je da je očekivano da većina općina ima umanjene proračune jer su prihodi bili značajno umanjeni tijekom čitave godine.

"Na svim poljima je primjetno da je kriza, padao je i PDV, kao i izravni i neizravni porezi i moralo je doći do umanjenja. To je posebno vidljivo u općinama koje su poplavljene, a to je, nažalost, veliki dio općina", kazao je.

Istaknuo je kako će se smanjenje sredstava najviše odraziti na kapitalnim investicijama jer se plaće zaposlenih ne mogu smanjiti pošto su definirane Kolektivnim ugovorom. 

"Socijalna pomoć se također neće smanjivati jer su te naknade ionako male", naglasio je Mićić.

Kopirati
Drag cursor here to close