SPC

Srpska pravoslavna crkva kritizira Haški sud zbog Šešelja

Vijesti / Flash | 07. 11. 2014. u 13:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladika bački irinej ocijenio je danas, povodom odluke Haškog suda da na privremenu slobodu pusti lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, da je "činjenica da se u 21. stoljeću netko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizirane države skandalozna".

"Da se netko dvanaest godina nalazi u istražnom zatvoru Tribunala, koji su osnovali Ujedinjeni narodi, govori o stanju zapadne civilizacije uopće, ali i najglasnijih zagovornika ljudskih prava u suvremenom svijetu posebno", naveo je vladika bački u izjavi objavljenoj na internetski stranicama Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Pošto znamo da su u Haškom tribunalu već umrla desetorica Srba, u slučaju dr Vojislava Šešelja nam malo vrijedi pozivanje na odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Povelje o osnovnim pravima u Europskoj uniji i druge odredbe međunarodnog prava koje jamče suđenje u razumnom roku, a da i ne govorimo o pravu na liječenje od strane onih kojima on vjeruje kao ljudima i liječnicima", naveo je vladika Irinej, prenio je Tanjug.

Dodik: Nonsens je desetljeće i više držati Šešelja u pritvoru bez presude

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas kako je nonsens da je Haški sud "držao“ Vojislava Šešelja 12 godina u pritvoru, bez osuđujuće presude.

"To govori na koji način i što je radio Haški sud, bez obzira o kome se radi - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On smatra da je nemoguće da se tako postupa prema pojedincima, imajući u vidu sve deklaracije o ljudskim pravima.

"Sada možemo da vidimo da je Sud masovno kršio ta prava i u ovom i još nekim drugim slučajevima te držao u pritvoru ljude daleko duže nego što je to u bilo kojem pravnom sistemu moguće i dozvoljeno", tvrdi entitetski predsjednik.

Sudsko vijeća Haškog suda donijelo je jučer odluku kojom se Vojislav Šešelj privremeno pušta na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close