Rezolucija

Srebrenica podijelila i Brčko

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 10:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedostatka kvoruma jutros nije nastavljena sjednica Skupštine Brčko distrikta na kojoj se trebao razmatrati prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koji su predložili zastupnici Socijaldemokratske partije.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta i zastupnik SNSD-a Đorđa Kojić kazao je kako zastupnici iz reda srpskog naroda ne prisustvuju sjednici zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

''Nismo se dogovarali. Kolege su dale to na skupštinsko zasjedanje, ali mislim da smo prije toga o tome trebali razgovarati nakon čega bi to možda i bilo usvojeno. Ovako mi ne možemo prihvatiti ponuđeni tekst Rezolucije'', istaknuo je Kojić.

Predlagač rezolucije Esad Atić kazao kako je vlast u Brčkom u krizi od samog njezina ustroja.

''Ne radi se samo o ovim pitanjima koja su na dnevnom redu 58. sjednice nego i o mnogim drugim pitanjima koja su neriješena, prije svega između aktera unutar vlasti. Mi u opoziciji čekamo da se oni konačno dogovore i da vlast u Brčkom počne raditi na dobrobit građana, a ne da se bave sami sobom'', kazao je Atić.

Dodao je kako SDP neće odustati od prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici.

''Cijeli svijet se bavi Srebrenicom i ne vidim razlog da Brčko Distrikt kao dio Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj je počinjen genocid, ne obilježi tu strašnu godišnjicu'', ustvrdio je Atić.

Inače, 58. sjednica Skupštine Brčko distrikta prekinuta je 24. lipnja kada se na dnevnom redu trebao naći prijedlog rezolucije, ali su skupštinsko zasjedanje napustili srpski zastupnici koji su obrazložili da je ta Rezolucija za njih neprihvatljiva.

Njima su se pridružili i hrvatski zastupnici uz obrazloženje da ne žele sudjelovati u radu Skupštine gdje će se preglasavati predstavnici jednog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close