Dom naroda

Srbina još nema: Federacija i Mostar dobili privremeni proračun

Vijesti / Flash | 30. 01. 2015. u 11:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odobrene su odluke o privremenom financiranju izvanproračunskih fondova za prva tri mjeseca ove godine'', odlučio je danas Dom narod Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je, osim nastavka konstituirajuće sjednice, održao i izvanrednu sjednicu novog saziva.

Privremeno financiranje je odobreno Federalnom zavodu MIO, Zavodu za zapošljavanje te zdravstvenom zavodu.

Te odluke, kao i odluka o privremenom financiranju Federacije BiH za isto razdoblje, odobrena prethodno, u nastavku konstituirajuće sjednice, usvojene su bez rasprave.

Time ova odluka, odobrena nedavno i u Zastupničkom domu, može stupiti na snagu, a inim korisnicima državnih jasli značajna je jer kako kažu "sprječava zastoj financijskih tijekova u Federaciji BiH te isplata proračunskim korisnicima u situaciji kad entitetski proračun za ovu godinu nije donesen do posljednjeg dana 2014".

Odluka propisuje iznos od 421.823.778 KM za privremeno financiranje u prva tri mjeseca 2015. godine.

Prema obrazloženju ministra financija Ante Krajine, na tekuće rezerve Vlade, te premijera i zamjenika premijera FBiH bit će izdvojeno 1.363.584 KM, za bruto plaće i naknade troškova zaposlenih 48.884.772 KM, doprinose poslodavca i ostale doprinose 5.365.488 KM, izdatke za materijal, sitni inventar i usluge 10.413.528 KM, tekuće transfere i druge tekuće rashode 189.406.599 KM, izdatke za kamate 14.879.871 KM, za nabavku stalnih sredstava 305.332 KM te za otplate dugova 151.204.604 KM.

Izaslanici Doma naroda su na ovoj sjednici odobrili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH, čiji su predlagači klubovi zastupnika SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte u Zastupničkom domu.

Tim aktom je omogućeno da odluku o privremenom financiranju i proračunu Grada Mostara za 2015. donese gradonačelnik uz suglasnost načelnika za financije. Vlada FBiH uputila je Parlamentu mišljenje kako ona nema primjedbi na tekst ovog zakona. 

Iako je za nastavak konstituirajućeg zasjedanja, koje je počelo 15. siječnja, bio najavljen i izbor predsjednika te dva potpredsjednika Federacije, to se danas nije dogodilo, a predsjedavajuća Doma Lidija Bradara je kao razlog navela to što još nije dostavljen usuglašeni prijedlog za kandidata koji će u predstojećem postizbornom četverogodišnjem mandatu obavljati dužnost potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Bradara je najavila kako bi izbor mogao biti izvršen u sljedećem nastavku konstituirajuće sjednice, vjerojatno idućeg tjedna.

Osim donošenja ove odluke, verificiran je mandat srpskom izaslaniku Doma naroda Željku Mirkoviću, koji dolazi iz Unsko-sanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close