rekonstrukcija

Srbijanska vlada ide na remont

Vijesti / Flash | 14. 01. 2015. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priprema izmjene u vladi koncem travnja, a njegov bi ministarski tim već od svibnja mogao biti bez socijalista vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića, piše u srijedu beogradski tisak.

Prema neslužbenim saznanjima Večernjih novosti, "Vučić ozbiljno razmatra da se najavljeno ‘veliko pospremanje’ ne završi samo personalnim promjenama, koje su izvjesne, nego i prekompozicijom političkih snaga u koaliciji" što bi, po ocjeni izvora ovog lista, sadašnjeg najvećeg koalicijskog partnera Ivicu Dačića i njegove partijske kolege moglo stajati mjesta u vladi.

Večernjih novosti pišu kako je vrh Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) već dugo nezadovoljan koalicijskim odnosima s Dačićevim socijalistima, a naprednjaci su uvjereni da njihov vođa "nije imao iskrenu potporu SPS za krupne promjene u društvu".

"Dačiću se (u vrhu SNS) zamjera i što je često ostavljao Vučića na vjetrometini, poglavito kad je Zapad premijera uzimao na zub", tvrde Večernje novosti.

Sukob pojedinih visokih dužnosnika naprednjaka i socijalista vidljiv je već dugo na javnoj sceni, ali dosad nije bilo ozbiljnijih potresa na razini koalicijske suradnje u vladi.

Tako je, među ostalim, zastupnik naprednjaka Aleksandar Jovičić nazvao Dačića i člana Središnjeg odbora SPS Branka Ružića "okorjelim kriminalcima", nekadašnji predsjednik parlamenta, a u novoj vladi ministar policije Nebojša Stefanović je već poslije izbora bio protiv koalicije sa SPS, dok je ministrica bez portfelja, zadužena za eurointegracije, Jadranka Joksimović ranije poručila da "Dačić odstupa od državne politike" zbog izjave o podjeli Kosova.

Istodobno, Dačić je za regionalnu televiziju N1 rekao da će rekonstrukcija vlade "ovisiti o Vučićevoj procjeni kakvo je ‘prolazno vrijeme’ pojedinih ministara".

Dačić je kazao kako on ne odlučuje o tome hoće li u eventualnoj preustrojenoj vladi biti i nekadašnji srbijanski predsjednik i čelnik Demokratske stranke Boris Tadić, ali da "neće imati problem" surađivati s njim uđe li u vladu ili ako izvan vlade bude "obavljao neki posao za državu i građane".

Bivši predsjednik države i čelnik Demokratske stranke, a danas vođa Socijaldemokratske stranke (SDS), frakcije otcijepljene iz DS, Boris Tadić, ne spominje se prvi put kao jedno od mogućih rješenja u preustroju vlade. Tadić, međutim, u posljednje vrijeme nije izravno govorio o svom sudjelovanju dnevnopolitičkom životu, ali je prošlog tjedna za B92 rekao kako je "iz vlade dobio poziv da pokuša pomoći vlastitim kontaktima i kredibilitetom".

Tadić je objasnio kako se te molbe odnose na gradnju infrastrukture u Srbiji, posebno auto-cesta, ali nije odgovorio na pitanje je li ga zamolio premijer osobno ili netko drugi.

Aktualna vlada formirana je 27. travnja 2014. godine nakon izvanrednih izbora, a vladajuću koaliciju predvodi Srpska napredna stranka, premijera Aleksandra Vučića, u kojoj su najveći partneri Dačićevi socijalisti.

Premijer Aleksandar Vučić istaknuo je kao tri ključna vladina cilja: gospodarske reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidaciju proračuna te stvaranje suvremenije i modernije Srbije. Već u srpnju vladu je napustio nestranački ministar financija Lazar Krstić zbog neslaganja s Vučićem o pristupu reformama javnih financija, a njegovo mjesto preuzeo je dotadašnji ministar gospodarstva Dušan Vujović, dok je na čelo ministarstva gospodarstva početkom rujna došao naprednjak Željko Sertić.

Kopirati
Drag cursor here to close