NATo granatiranje

Srbijanci ne prihvaćaju ispriku

Vijesti / Flash | 24. 03. 2017. u 09:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina građana Srbije ne prihvaća ispriku NATO zbog granatiranja Srbije, prije 18 godina, protiv je ulasku u Alijansu, iako kao glavni razlog te vojne intervencije vidi u politici Slobodana Miloševića, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je danas objavio Institut za europske poslove.

Rezultati istraživanja pokazuju da je protiv članstva u NATO 84 posto ispitanika i da je među njima najviše muškaraca i građana mlađih od 60 godina. Članstvo podržava 11 posto, dok je pet neodlučnih.

Ispriku NATO-a zbog granatiranja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri posto je neodlučno, dok 64 posto ne prihvaća ispriku i broj ovih ispitanika opada s porastom godina starosti.

Kada je u pitanju političar koji najviše podržava bliske odnose sa NATO-om, 23 posto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 posto Vuka Jeremića, nešto manje od 30 posto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok su ostali političari spomenuti u manje od dva posto slučajeva.

Kada su u pitanju razlozi granatiranja Srbije, prema nešto manje od 40 posto građana glavni razlog je politika Slobodana Miloševića. 17,6 tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 navodi političke interese, dok oko sedam posto ne zna da navede koji bi to bio razlog.

Ostali odgovori spominju se s frekvencijom manjom od pet posto i tiču se strateškog položaja Kosova, negativnog stava prema Srbiji i njenom razvoju, kao i vojnih i ekonomskih interesa SAD-a, demonstracije moći i etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu.

Prema mišljenju 40 posto građana ulazak Srbije u NATO predstavlja uvjet za priključenje EU i ovaj stav zastupljeniji je kod muškaraca, građana mlađih od 45 godina, sa završenom srednjom školom kao i stanovnika Istočne i Južne Srbije.

Kako se navodi, 17 posto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok 43 posto misli da Srbija ne mora postati članica NATO-a ukoliko želi u EU.

Petina građana vidi korist od članstva u NATO-u, svaki deseti građanin ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok 70 posto ne vidi korist od članstva u NATO-u, prije svega muškarci, građani starosti od 45 do 59 godina, kao i ispitanici sa najviše završenom srednjom školom.

Istraživanje javnog mnijenja je za potrebe Instituta provela Ninamedia na reprezentativnom uzorku od 1.204 ispitanika u periodu od 10. do 17. ožujka, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close