Tisuće bez vode

Srbija: Zbog poplava evakuirano najmanje 440 obiteji

Vijesti / Flash | 20. 04. 2014. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji je zbog poplavnog vala nekoliko rijeka i njihovih pritoka u protekla dva dana najmanje 440 obitelji evakuirano, tisuće ljudi su bez vode za piće ili je zbog nestanka struje otežana vodoopskrba.

Izvanredna sutuacija proglašena je u pet općina, ali nastradalih nema, a nastalu štetu zbog poplava koje su zahvatile dijelove zapadne, srednje i istočne Srbije nemoguće je procijeniti dok se rijeke ne povuku.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je medijima da su ekipe vatrogasaca-spasilaca i specijalizirane ekipe za spašavanje na vodi danonoćno u ugroženim područjima, a zbog prekida mreže ili slabije opskrbe strujom otežana je i vodoopskrba u nekoliko gradova i pojedinim naseljima.

Nakon obilnih kiša i snijega u Srbiji već treći dan rastu vodostaji rijeka, a zbog odrona i klizišta u prekidu je nekoliko lokalnih i magistralnih cesta.

Zbog slabije opskrbe strujom ili visokog vodostaja isključeni su pojedini bunari u gradskim područjima Prokuplja, Kuršumlije i Vrnjačke Banje pa će tijekom dana Vojska Srbije uputiti dodatne cisterne s vodom.

Dodatne mjere i angažiranje ekipa na terenu ovisit će o prognozi meteorologa, a očekuje se da bi zbog zatopljavanja i otapanja snijega u zapadnim dijelovima Srbije mogao uslijediti novi poplavni val rijeka u slivu Zapadne Morave čiji je vodostaj od nedjelje ujutro već porastao za 30 centimetara.

Načelnik sektora za izvanredne situacije Predrag Martić ocijenio je aktualnu situaciju dijelom i kao posljedicu komunalnih i infrastrukturnih problema čišćenja kanala i oborinskih odvoda "koji u državi traju već nekoliko desetljeća".

“Za sada je najvažnije da u ovim vremenskim nepogodama nitko nije nastradao i trudit ćemo se da tako i ostane”, izjavio je Marić.

Zbog snijega koji je prethodnih dana pao u zapadnoj Srbiji, dosežući i 70 centimetara, milijunske štete pretrpjeli su uzgajivači malina, jednog od najunosnijih izvoznih proizvoda srpske poljoprivrede.

Kopirati
Drag cursor here to close