Ograničavanje utjecaja?

Srbija zabranila predstavljanje Vojvodine na skupu europskih regija u Bruxellesu

Vijesti / Flash | 01. 10. 2014. u 16:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ne želi dopustiti Vojvodini da se predstavi u diplomatskom predstavništvu Srbije u Bruxellesu, tijekom predstojećeg skupa europskih regija, izjavio je u srijedu pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Promocija Vojvodine zato će biti održana u "jednom novinarskom klubu" u Bruxellesu.

"Ove godine nismo dobili dozvolu MVP-a da to predstavljanje organiziramo u sklopu našeg predstavništva, pod izlikom da to ugrožava sigurnost misije", rekao je Bugarski na konferenciji za novinare, ističući da takva vrsta procjene predstavlja neugodno iznenađenje za pokrajinsku administraciju, prenijela je Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

On je rekao da će to tradicionalno predstavljanje pokrajine u Bruxellesu, pod nazivom Večer Vojvodine, biti priređeno u prostorijama jednog novinarskog kluba, umjesto u diplomatskom predstavništvu Srbije.

Vojvodina se ubraja u razvijene regije ne samo u Srbiji, dodao je on i naglasio da je i to predstavljanje pokrajine dio politike prema kojoj će Vojvodina ubuduće imati dominantnu poziciju ne samo u sklopu Srbije nego i Zapadnog Balkana.

Pokrajina je prije dvije godine formirala u Bruxellesu Ured pokrajinskog Fonda europski poslovi, u okviru diplomatskog predstavništva Srbije pri EU, s kojim je usklađivao sve svoje aktivnosti.

Premda je planirala otvoriti predstavništvo, kakve imaju i druge regije pri institucijama EU, Vojvodina je zbog osporavanja Ustavnog suda Srbije i optužbi da time „stječe prerogative države“ formirala ured.

Pokušaj da se onemogući rad toga tijela, kako se tumači, posljednji je u nizu pokušaja Beograda da se ograniči utjecaj i autonomnost vlade Vojvodine.

Kopirati
Drag cursor here to close