Tko u nas broji?

Srbija: Svaki četvrti državni službenik je savjetnik

Vijesti / Flash | 16. 09. 2014. u 09:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u republičkoj administracijom savjetuje nekoga, piše današnji Blic navodeći kako od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savjetnika.

Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu ministarstava. Osim toga, ministri i potpredsjednici Vlade imaju pravo angažirati posebne savjetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nisu svi članovi ureda Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savjetnika i mjerilima za naknadu za njihov rad.

U središnjoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu za Blic u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Srbija, u odnosu na zemlje regije, ima vrlo malu središnju administraciju, navodi Blic.

Zvanje savjetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove s visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savjetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja području, provođenja zakona, rješavanja u upravnom postupku, prenosi Tanjug. Osim savjetnika, postoje službenici s višom školom (stručni suradnici) i srednjom (referenti).

Na kraju, postoje i ''namještenici'' koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, tajnice.

Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savjetnika na republičkoj razini, što je podatak od srpnja 2014. govori o tome da poslove kreiranja politike, zakona, i druge najkompleksnije djelatnosti u upravi obavljaju ljudi s visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu za Blic.

Kad je riječ o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori obrane i unutarnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savjetnika. Najviše je savjetnika u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prenio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close