Kinesko-srpskio summit

Srbija sprema iznimne mjere sigurnosti

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 14:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beograd sprema iznimne mjere sigurnosti uz oko 10.000 policajca koji će osiguravati kinesko-srpski summit s premijerima država središnje i istočne Europe 16. prosinca, pišu u utorak beogradski mediji pozivajući se na izvore u vrhu srbijanskog MUP-a.

Mjere sigurnosti tijekom summita na kojem će, uz kineskog premijera Lija Keqianga i domaćina Aleksandra Vučića, sudjelovati šefovi vlada i predstavnici gospodarstva ukupno 16 zemalja srednje i jugoistočne Europe Kine, bit će jače nego u vrijeme posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina u listopadu te ranijih posjeta visokih američkih dužnosnika.

Prema tvrdnjama beogradskog "Blica", ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović i državni tajnik MUP-a Aleksandar Nikolić već su s načelnicima svih policijskih uprava razmatrali detalje osiguranja ovog skupa.

U osiguranju summita će, tvrdi list pozivajući se na neimenovane izvore, sudjelovati "čak 10.000 policajaca, što je znatno više od 7.000 koliko je bilo angažirano prilikom Putinova posjeta ili 4.000 prilikom dolaska državne tajnice SAD Hillary Clinton".

Kako se navodi, na svim dionicama predviđenim za prolazak izaslanstava bit će zavareni kanalizacijski otvori i uklonjeni kontejneri i kante za smeće, uz poseban režim prometa i zatvaranje ulica kroz koja izaslanstva budu prolazila. Također, po istom izvoru, na krovovima će biti raspoređeni snajperisti, a srbijanske sigurnosne službe surađivat će i sa službama drugih zemalja.

Do sada su dolazak na summit potvrdili premijeri Češke, Slovenije, Albanije i predsjednik Vijeća ministara BiH, dok je hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao dolazak jer se Beograd nije službeno ogradio od govora mržnje haaškog optuženika Vojislava Šešelja nakon njegova izlaska na privremenu slobodu.

Prema pisanju beogradskih medija, još se ne zna sastav izaslanstava Poljske, Slovačke, Mađarske, Estonije, Latvije, Letonije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Bugarske.

U srbijanskoj vladi navode da za prijave sudionika summita ima vremena do 14. prosinca pa se još ne može govoriti o konačnoj listi gostiju.

Organiziranje srpsko-kineskog summita u Beogradu dogovoreno je 10. rujna kad je srbijanski premijer Aleksandar Vučić tijekom posjeta Pekingu razgovarao s kineskim šefom vlade Lijom Keqiangom.

Osim što je suorganizator tog skupa, kineski će premijer, kako je najavljeno, tom prigodom s Vučićem i mađarskim kolegom Viktorom Orbanom potpisati i sporazum o gradnji super brze pruge Beograd-Budimpešta te otvoriti most preko Dunava između Zemuna i Borče na vojvođanskoj strani, koji grade kineske tvrtke.

Dolazak Lija Keqianga u Srbiju bit će prvi posjet kineskog premijera Beogradu poslije tri desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close