Pisanje medija

Srbija: Pregovaračka pitanja tek u lipnju, Bruxelles očekuje kooperativnost

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 18:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bruxelles razmatra dvije mogućnosti za organiziranje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, tvrdi u utorak beogradski tisak pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u sjedištu Europske unije.

Po saznanjima "Večernjih novosti", dva moguća datuma za zakazivanje sljedeće međuvladine konferencije sa Srbijom su 25. lipnja ili 15. listopada, a odluka o tome će slijediti vjerojatno u ožujku.

"Sljedeće podvlačenje crte na listi zadaća koje su stavljene pred Beograd i konačno određivanje termina za sljedeći korak u integracijama, trebali bi biti u ožujku, kada će se na Europskom vijeću okupiti predsjednici i premijeri država članica", tvrde "Večernje novosti".

Po saznanjima lista, iz EU je već signalizirano da će ključ za otvaranje prvih poglavlja, osim primjene bruxelleskog sporazuma između Beograda i Prištine, biti i ispunjavanje dodatnih zadaća iz niza područja.

"Bruxelles očekuje i maksimalnu kooperativnost srpske skupštine oko usvajanja zakona i nužnih propisa za primjenu dogovora iz bruxelleskog sporazuma", navode "Večernje novosti".

Na popisu obveza, kako navodi list, pobrojani su, među ostalim, bolji tretman za nevladine organizacije i veće uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces, jačanje kontrole obavještajnih službi i agencija te medijske slobode.

List ocjenjuje da će "sljedećih tjedana biti pojačani i pritisci na Beograd da uskladi svoju vanjsku politiku s EU, poglavito kada je riječ o sankcijama prema Rusiji".

Nakon prošlogodišnjih izvanrednih parlamentarnih izbora i formiranja nove vlade na čelu s Aleksandrom Vučićem i koalicijom Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije optimistične poruke iz srbijanske vlade bile su da bi prva pregovaračka poglavlja mogla biti otvorena u prosincu 2014. ili siječnju ove godine, ali je Bruxelles procijenio da Srbija za to još nije spremna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close