rasprava

Srbija: Predložena rezolucija ne vodi istinskom regionalnom pomirenju

Vijesti / Flash | 06. 07. 2015. u 13:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Socijalističke partije Srbije (SPS) vjeruju da će Vijeće sigurnosti UN-a odustati od usvajanja rezolucije o Srebrenici, uz napomenu da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese, dok iz oporbe danas ukazuju da domaća diplomacija nije uradila dovoljno da taj dokument bude u interesu Srbije. Dan uoči rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji o Srebrenici, zamjenik voditelja zastupnika SPS-a Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu da u ovom trenutku postoji više ishoda te sjednice te kako vjeruje da je moguće doći do kompromisnih rešenja, a to je odustajanje od njenog usvajanja, javlja Tanjug.

Kako je objasnio, predložena rezolucija ne vodi istinskom regionalnom pomirenju. Ukoliko dođe do usvajanja tog dokumenta ili rezolucije, to neće biti dobra vijest za Srbiju i to bi značilo nametanje rešenja.

"Neću se usuditi komentirati konačan ishod sjednice", rekao je Milićević, navodeći da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese i da je pokazala posvećenost osudi svih zločina. Po njegovim riječima, Srbija poštuje integritet BiH, ali u skladu s Dejtonskim sporazumom štiti i interese Republike Srpske.

"U ovoj regiji nisu potrebne neke nove tenzije, nove podjele, novo nerazumijevanje. Srbija brani svoje interese, poštuje integritet BiH, ali u skladu s Dejtonskim sporazumom štiti i interese Republike Srpske", kazao je Milićević. Zastupnica DS-a Aleksandra Jerkov navela je da je ta stranka svojom politikom i dokumentima koje je parlament donio za vrijeme njene vlasti bila jasna da želi da vodi politiku pomirenja.

Podsjećajući da su za vrijeme vlasti DS-a nadležnim sudovima isporučeni svi koji su bili osumnjičeni za zločin u Srebrenici, kao i za sve druge ratne zločine, Jerkov je navela da DS nije među strankama koje trebaju objašnjavati politiku prema tome, za razliku od nekih koje i te kako imaju potrebu za tim. Pitanje je što u tim dokumentima zaista piše i što će na kraju pisati. Nije svaki pokušaj da se govori o ratnim zločinima destabiliziranje regije.

"Mi smo vodili drugačiju politiku da se o tim stvarima mora pričati i da se zauzme stav, pa bilo s koje strane da su bili zločini s tim se moramo suočiti svi i to je način da se regija stabilizira", navela je Jerkov. Voditelj zastupnika SDS-a Marko Đurišić ukazuje na neaktivan stav Vlade Srbije i njene vanjske politike po pitanju tog dokumenta, navodeći da se nije potrudila da on bude pisan na način da bude u interesu Srbije.

Umjesto da je vlada imala aktivan stav po tom pitanju i da je od početka sudjelovala u izradi te rezolucije i potrudila se da ona ne bude napisana na način na koji može da šteti budućnosti građana Srbije, a to nije uradila, po ko zna koji put pokazuje slabost vlade u vođenju vanjske politike, rekao je Đurišić.

"Bojim se da će nas ta neaktivnost ili neznanje prvenstveno dovesti u tešku situaciju u budućnosti", naveo je Đurišić. Za zastupnika Pokreta za preokret Janka Veselinovića, Srebrenica je samo povod za političku bitku između SAD i Rusije. Smatra da su sudovi trebali pokazati ekspeditivnost i efikasnost kako bi bili osuđeni oni koji su te zločine počinili, a ne da to pitanje svake godine bude korišteno u političke svrhe na Balkanu i na svjetskoj razini.

"Vjerojatno te rezolucije neće biti i zbog mogućeg veta Rusije, ali mene više brine što se to pitanje suviše politizira i činjenica da netko u međunarodnoj zajednici koristi kako bi disciplinirao prvenstveno Republiku Srpsku i stvorio povod da se redefinira Dejtonski sporazum i položaj RS-a u BiH", rekao je Veselinović. I on smatra da je vanjska politika po tom pitanju bila skromna i da nije smjela dozvoliti da osuda zločina u Srebrenici bude alatka u rukama moćnih kako bi rješavale neka druga buduća pitanja na Balkanu koja se tiču njihovih drugih strateških pozicija.

Kopirati
Drag cursor here to close