Gdje smo mi?

Srbija otvara prva poglavlja

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će u sljedećih nekoliko tjedana otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, izjavio je u četvrtak šef Izaslanstva EU-a u Srbiji Michael Davenport.

Britanski diplomat ocijenio je da će otvaranje poglavlja biti izuzetno značajan trenutak na putu Srbije ka EU-u, prenosi Radio-televizija Srbije.

''U sljedećih nekoliko tjedana Srbija će otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima'', rekao je Davenport na predstavljanju europskog programa za financiranje malih i srednjih poduzeća (COSME).

Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u prosincu, kako su i prethodnih mjeseci najavljivali europski dužnosnici, uslijedilo bi nakon skoro dvije godine otkad su službeno započeli pregovori Srbije i EU.

''To će za 2016. otvoriti potpuno novi dijalog o dodatnim poglavljima u procesu koja su već predmet razgovora zemalja članica na osnovu preporuka Europske komisije'', naveo je šef izaslanstva EU u Srbiji.

Srbija je do sada bez dodatnih uvjeta dobila zeleno svjetlo članica EU za otvaranje poglavlja 32 o financijskoj kontroli, te preporuku Europske komisije za poglavlje 35, u kojem će se u kontinuitetu tijekom pregovaračkog procesa ocjenjivati normalizacija odnosa s Prištinom.

Procedura je, uz dodatne uvjete i preporuke, odmakla i za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu i ljudskim pravima, što je naglašeno i u poslednjem izvješću Europske komisije o napretku Srbije u procesu.

Pristupni pregovori o članstvu formalno su započeli 21. siječnja 2014. prvom međuvladinom konferencijom Srbije i EU, a u ovaj proces Beograd je ušao s nadom da bi do statusa punopravne članice EU-a Srbija mogla doći 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close